Įvairūs wok’ai – turbūt mėgstamiausias mano maistas tais atvejais, kai norisi pavalgyti skaniai, greitai ir sočiai (bet nesunkiai!). Su tokio tipo patiekalais vietos eksperimentams neįtikėtinai daug. Jei tik yra noro, keičiant padažus, daržoves, mėsą ir makaronų ar ryžių pagrindus, galima niekada nevalgyti vienodo wok‘o du kartus. Vis tik, kai kurie jų taip nusiseka, kad nugula į firminių receptų skrynelę ir gaminami vėl ir vėl. 

Taip nutiko ir su šiais udon makaronais su vištiena ir shimeji grybais. Patiekale tiesiog stebuklingai dera grybų bei morkų traškumas ir švelni paukštiena su burnoje tirpstančiais makaronais. Sūriai saldus padažas turi aštrumo, tačiau tik vos vos šildo, o ne degina. Užspaudus skiltelę laimo ir pabarsčius šviežia kalendra gali net užsimiršti, jog esi ne tolimame Azijos kurorte ant vandenyno kranto 🙂 .

4 porcijoms reikės:

  • 150 g. shimeji grybų
  • 2 ½ v. š. sezamų aliejaus
  • Druskos, pipirų
  • Apie 350 g. vištienos šlaunelių mėsos
  • 1 morkos
  • 1 svogūno
  • 1 skiltelės česnako (sutrinto arba smulkiai sukapoto)
  • 1 a. š. smulkiai pjaustyto imbiero
  • ½ – 1 a. š. čili dribsnių (chilli flakes)
  • 400 g. udon makaronų (patogiausia pirkti jau išvirtus)
  • 1 v. š. žuvies padažo (fish sauce)
  • 1 v. š. šviesaus sojos padažo
  • 3 v. š. tiršto teriyaki padažo
  • Maždaug ½ stiklinės vandens
  • Sezamų sėklų
  • Laimo
  • Šviežios kalendros

Gaminame:

  1. Shimeji grybų kotelius nupjaustome, pačius grybus nuplauname vandeniu, tačiau vengiame ilgai mirkyti. Keptuvėje įkaitiname 1 v. š. sezamų aliejaus. Suberiame grybus ir pakepiname apie 5 min. vis pavartydami, kol gražiai apskrus. Pabarstome druska, pipirais, permaišome ir atidedame grybus į atskirą lėkštę. Keptuvę pravalome ir joje gerai įkaitiname 1 ½ a. š. sezamų aliejaus.
  2. Vištieną, svogūnus ir morką supjaustome kąsnio dydžio juostelėmis. Beriame į keptuvę su įkaitusiu aliejumi smulkintą česnaką, imbierą, čili dribsnius ir pakaitiname keliasdešimt sekundžių, kol paskleis aromatą (nesudeginame!). Suberiame vištieną ir vis pavartydami kepame apie 5-6 min. Tuomet sudedame morkas ir svogūnus, kepame dar tiek pat laiko, kol daržovės suminkštės, o vištiena iškeps.
  3. Grąžiname į keptuvę grybus, supilame soją, žuvies padažą ir teriyaki. Gerai išmaišome. Sudedame jau virtus udon makaronus, užpilame truputį vandens ir vis maišydami pakaitiname dar porą minučių, kol makaronai išsileis ir viskas tolygiai pasidengs padažu. Patiekiame pabarstę sezamų sėklomis ir kalendros lapeliais, su skiltele laimo.
Fotografas: Dominykas Liberis

Palikite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.