Nežinau, kas turėtų nutikti, jog visavertį rudenį savo virtuvėje įsivaizduočiau be baravykų. Šiuo metų laiku būtent jais gausiai gardinu įvairiausius patiekalus, o dar ir užsišaldau atsargų tiek, kad iki pavasario pakaktų. Šaldymo kameros pilnumas jau, aišku, pasiekė stadiją: „Jei nusipirkai ledų – suvalgyk koldūnus”, bet ką jau padarysi 😂.
Vis tik, pastebėjau, kad turbūt pats populiariausias variantas realizuoti šiuos grybus – pakepinti su svogūnais, šonine ir grietine, o šalia patiekti virtų bulvių. Man tokia lietuviška klasika labai patinka bei primena mamos gamintą maistą, tačiau nepasikuklinsiu pasakydama, jog jau keletą metų jaučiuosi atradusi jai greitesnę, lengvesnę ir, svarbiausia, skanesnę alternatyvą. Svieste apskrudintus, čiobreliais kvepiančius baravykus, įsitaisiusius kreminės kukurūzų košės su daug parmezano glėbyje.
3–4 porcijoms reikės:
- 120 g. greitai paruošiamos kukuruzų košės (polentos)
- Apie 600 ml. vandens
- 100 g. sviesto
- Didelės saujos smulkiai tarkuoto parmezano sūrio (galima keisti „Džiugu”)
- Poros šakelių šviežio čiobrelio
- 500 g. baravykų
- Druskos, pipirų
Gaminame:
- Baravykus pasmulkiname vidutinio dydžio gabalėliais ar juostelėmis. Keptuvėje įkaitiname maždaug 3 v. š. sviesto. Dedame čiobrelio šakelę, beriame smulkintus grybus, pasūdome, pabarstome pipirais ir vis pamaišydami kepiname apie 5 min., kol baravykai gražiai apskrus.
- Pasiruošiame polentą. Nedideliame puode užverdame ir pasūdome vandenį. Primažiname kaitrą iki vidutinės, maišydami palengva suberiame kruopas. Maišydami kaitiname, kol vanduo susigers į kruopas (apie minutę). Tada sudedame likusį pasmulkintą sviestą, parmezaną ir maišome, kol sviestas ištirps, o sūris apsilydys.
- Dėliojame košę į lėkštes, ant viršaus uždedame baravykų. Iškart valgome.