Jei būtų labai paprastai pagaminamo, tačiau įspūdį visiems padarančio patiekalo rinkimai, midijos neabejotinai patektų į finalininkų penketuką. Pastebiu, kad šias jūros gėrybes žmonės labai mėgsta, tačiau ragauja jas dažniausiai restoranuose. O štai namuose gamintis nedrįsta, bijodami, kad patiems skaniai jų paruošti nepavyks. Tačiau iš tikrųjų midijos – viena iš sunkiausiai sugadinamų jūros dovanų. Svarbu pasigaminti pakankamai patinkančio padažo (prie midijų jo visuomet norisi daug) bei nevirti midijų pernelyg ilgai ir viskas tikrai bus gerai 🙂

Kas dar smagu, jog prie midijų tinka įvairiausi skoniai – nuo grietinėlės, balto vyno ar Italija dvelkiančių pomidorų su bazilikais, iki egzotiško kokoso. Šį, pagardintą Tom Yum pastos aštrumu, aš asmeniškai mėgstu bene labiausiai.

2 porcijoms reikės:

  • ½ litro daržovių sultinio
  • Skardinės (400 g.) kokosų pieno
  • Maždaug 2 cm. dydžio gabalėlio imbiero šaknies (nebūtina)
  • 1-3 v. š. Tom Yum pastos (priklausomai nuo to, kiek aštrumo norite)
  • 1 kg. šaldytų virtų ar šviežių midijų*
  • Didelės saujos šviežios kalendros

* Jei naudosite šviežias midijas, prieš gaminant jas patiems reikėtų atidžiau perrinkti ir išmesti atsivėrusias, suskaldytais kiautais, taip pat išvalyti. Kaip tą padaryti rasite pagooglinę „how to clean and debeard mussels”. Šviežios midijos virs kiek ilgiau – 5-6 minutes, o štai jau virtas pakaks tik 2-3 min. pašildyti padaže. Naudojant šaldytas midijas, jas geriausia iš šaldiklio ištraukti likus parai iki gaminimo ir palikti šaldytuve. Taip jos atšils ramiai, be didelių temperatūrų skirtumų, tad išnyks rizika pagaminti „gumines” midijas. Jei tiek laiko neturite, pamerkite midijų pakuotę į kriauklę, pilną kambario temperatūros vandens, vis išleisdami atšalusį nuo midijų šalčio vandenį ir užpildami nauju. Meskite lauk tas midijas, kurios virimo metu neatsivėrė – tokias valgyti nesaugu. 

Gaminame:

  1. Didesniame puode užverdame sultinį. Į jį įmetame imbierą, supilame kokosų pieną, dedame Tom yum pastą ir paverdame, kol pasta pilnai ištirps ir viskas susijungs į vientisą padažą. Jei norime ryškesnės spalvos, galima papildomai įberti porą šaukštelių saldžiosios paprikos miltelių.
  2. Midijas suberiame į padažą, ugnį primažiname iki vidutinės, uždengiame puodą ir verdame, kol midijos atsivers bei sušils. Jau virtoms šaldytoms midijoms pakaks poros minučių, o šviežioms – maždaug 6.
  3. Paruoštas midijas pabarstome smulkinta šviežia kalendra ir valgome su česnakine skrudinta duona ar bulvytėmis. Idealiai tinka su taure balto sauso vyno ar bokalu šviesaus alaus.
Fotografas: Dominykas Liberis

Palikite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.