Skip to content

Sausainiai su šokolado gabaliukais

Sausainiai su šokolado gabaliukais – saldumynas, kurio pristatinėti turbūt nereikia. Garsieji chocolate chip cookies – gal net pats garsiausias kepinys iš didelės sausainių šeimynos. Amerikietiškuose filmuose jais nuolatos smaguriauja vaikai, o tikrovėje, bent jau maniškėje, greičiausiai šių sausainių atsargas sunaikina suaugusieji 🙂 Klasikinis sviestinės tešlos ir šokolado combo retam gali nepatikti, išvaizda džiugina akį, o išsikepti, žinant porą gudrybių, visai nesunku.

Kadangi šių sausainių tešloje nemažai sviesto, vos gavusi šilumos ji ima tirpti. Tad norint, kad sausainiai pernelyg „neišplauktų”, suformavus tešlos kamuoliukus, juos prieš kepant reikėtų maždaug dvidešimčiai minučių įkišti į šaldytuvą, o tuomet šauti į jau gerai įkaitintą orkaitę. Dėliojant ant kepimo skardos, taip pat reikėtų palikti tarp sausainių nemažus tarpus, kad plokštėdami ir besiplėsdami nesuliptų.

Skardai (12 vnt.) sausainių reikės:

  • 70 g. sviesto
  • 50 g. balto cukraus
  • 1 ½ v. š. rudojo cukraus
  • 1 kiaušinio trynio
  • ½ a. š. vanilės pastos
  • 95 g. miltų
  • 1 a. š. kukurūzų krakmolo
  • ½ a. š. kepimo miltelių
  • ¼ – ½ a. š. druskos
  • 60 g. tamsaus šokolado gabalėlių (galima įsigyti jau suformuoto mažais gabaliukais ar tiesiog pasmulkinti patiems)

Gaminame:

  1. Dideliame dubenyje minkštą sviestą keletą minučių plakame su cukrumi, kol masė taps puri. Tuomet dedame kiaušinio trynį, vanilę ir vėl gerai išmaišome, kol visi ingredientai susimaišys.
  2. Kitame inde sumaišome visus likusius sausus ingredientus, įsijojame į sviesto masę. Viską minkome, kol masė taps vientisa. Įmaišome šokolado gabalėlius.
  3. Iš gautos tešlos suformuojame kamuoliukus, kurių kiekvieno svoris maždaug 25 g. (arba aukštis apie 2,5 cm.). Iš nurodyto kiekio ingredientų turėtų išeiti 12 sausainių. Kamuoliukus dedame ant kepimo popieriumi ištiestos lėkštės ir palaikome šaldytuve apie 20 min., kol tešla šiek tiek sukietės. Orkaitę tuo tarpu įkaitiname iki 180 laipsnių.
  4. Kepimo popierių su sausainių kamuoliukais perkeliame ant didelės plokščios kepimo skardos. Sausainius joje išdėliojame taip, kad tarp jų liktų nemaži tarpeliai – kepdami jie leisis žemyn ir plėsis.
  5. Kepame apie 14-18 minučių, kol sausainiai iš kamuoliukų susileis į apskritimus, jų kraštai sutvirtės, o viduriukai vis dar atrodys kiek minkštoki.
  6. Sausainius paliekame pilnai atvėsti ant skardos, o tuomet arba ragaujame iškart arba laikome sandarioje dėžutėje ar maišelyje.
Fotografas: Dominykas Liberis

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *