Pamenu, kai prieš kokius penkerius metus viename Azijos oro uoste įsigijau sausainių su žalia arbata, visiškai įsimylėjau tą produktą vos paragavusi. Tie sausainėliai buvo patys paprasčiausi, tačiau žalia arbata jiems suteikė ypatingą skonį bei įdomią spalvą. Tad grįžusi iš kelionės prisipirkau matcha arbatos miltelių ir dar ilgokai jais gardinau įvairiausius kepinius, saldumynus. Paskui, kaip dažniausiai nutinka su labai aktyviai kurį laiką valgomais dalykais, mano matchos manija kiek aprimo ir užsimiršo.

O štai neseniai pamačiau spintelėje gulintį stiklainiuką su ryškiai žaliais arbatos milteliais ir prisiminiau tuos nuostabius sausainius. Svarstymų, koks kitas saldus kepinys, neliko jokių. Kas smagiausia su šiais sausainėliais, kad jų paruošimas visiškai nesudėtingas, o skonis – pasakiškas ir labai išskirtinis. Sausainių kraštai trapūs, sviestiški, o viduriukas – vos vos lipnus. Juose tiesiog tobulai dera rudojo cukraus saldumas bei vos juntamas arbatos karstelėjimas. Visiškas must kiekvienam sausainių mėgėjui, nors patinka šie ne tik pastariesiems.

10 sausainių (1 skardai)* reikės:

  • 70 g. minkšto nesūdyto sviesto
  • 55 g. rudojo cukraus
  • 1 v. š balto cukraus
  • 1 kiaušinio trynio
  • ½ a. š. vanilės pastos ar ekstrakto
  • 95 g. miltų
  • 1 a. š. kukurūzų krakmolo
  • ½ a. š. kepimo miltelių
  • Žiupsnelio druskos
  • 1 ½ a. š. žaliosios arbatos matcha miltelių

* Į vieną standartinę orkaitės skardą nesiūlyčiau talpinti daugiau negu 10 sausainių – kepdami jie smarkiai plečiasi ir gali sulipti.

Gaminame:

  1. Dideliame dubenyje minkštą sviestą keletą minučių plakame su cukrumi, kol masė taps puri. Tuomet dedame kiaušinio trynį, vanilę ir vėl gerai išmaišome, kol visi ingredientai susimaišys.
  2. Kitame inde sumaišome visus likusius sausus ingredientus, įsijojame į sviesto masę. Viską minkome, kol masė taps vientisa. Tešlos konsistencija turėtų būti panaši į plastilino.
  3. Iš gautos tešlos suformuojame kamuoliukus, kurių kiekvieno svoris maždaug 25 g. (arba aukštis apie 2,5 cm.). Iš nurodyto kiekio ingredientų turėtų išeiti 10 sausainių. Kamuoliukus dedame ant kepimo popieriumi ištiestos lėkštės ir palaikome šaldytuve apie 20 min., kol tešla šiek tiek sukietės. Orkaitę tuo tarpu įkaitiname iki 180 laipsnių.
  4. Kepimo popierių su sausainių kamuoliukais perkeliame ant didelės plokščios kepimo skardos. Sausainius joje išdėliojame taip, kad tarp jų liktų nemaži tarpeliai – kepdami jie leisis žemyn ir plėsis.
  5. Kepame apie 14-18 minučių, kol sausainiai iš kamuoliukų susileis į apskritimus, jų kraštai sutvirtės, o viduriukai vis dar atrodys kiek minkštoki.
  6. Sausainius paliekame pilnai atvėsti ant skardos, o tuomet arba ragaujame iškart arba laikome sandarioje dėžutėje ar maišelyje.
Fotografas: Dominykas Liberis

Palikite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.