Skip to content

Risotto su smidrais ir brie sūriu

Smidrų sezonas, prasidedantis balandžio pabaigoje, o patį piką pasiekiantis gegužę, man visuomet asocijavosi su gerais dalykais. Pavyzdžiui, to tikrojo pavasario atėjimu. Ši sparčiai populiarėjanti daržovė labai universali – pakepinta svieste tampa puikiu garnyru prie mėsos ar žuvies, taip pat tinka ir įvairiems užkandžiams ruošti.

Tačiau smidrai šauniai vaidina pagrindinę rolę ir rimtuose vegetariškuose patiekaluose. Kad ir šioje itališkoje klasikoje su lengvu prancūzišku prisilietimu. Kremiškas risotto su švelniuoju brie sūriu, pagardintas svieste apskrudintais smidrais, subtiliai kvepiantis čiobreliais ir citrina – idealus pasirinkimas ypatingai vakarienei.

4 porcijoms reikės:

  • 1 ½ l daržovių sultinio
  • 2 v. š. alyvuogių aliejaus
  • 6 v. š. sviesto
  • 2 skiltelių česnako
  • 1 svogūno
  • 400 g. trumpų apvalių ryžių (geriausia arborio)
  • ½ citrinos žievelės (tarkuotos) ir 1 v. š. citrinos sulčių
  • 125 ml. baltojo sauso vyno
  • 125 g. brie sūrio
  • 40 g. tarkuoto parmezano
  • 10 smidrų stiebų
  • 3-4 šakelių šviežio čiobrelio
  • Druskos, pipirų

Gaminame:

  1. Didelėje keptuvėje, ant vidutinės kaitros, įkaitiname šaukštą aliejaus ir jame ištirpiname 2 v. š. sviesto. Suberiame smulkiai kapotą svogūną ir vis pamaišydami kepiname keletą minučių, kol taps skaidrus bei paskleis aromatą. Tuomet suberiame smulkiai kapotą ar sutrintą česnaką, pakepiname dar minutę.
  2. Beriame ryžius, išmaišome, kad pasidengtų sviestu ir pakepiname dar 1-2 min. Supilame vyną, beriame apie ½ a. š. druskos ir pakaitiname apie 3 min., kol skysčio nebelieka.
  3. Pilame puodelį sultinio, įdedame čiobrelio šakeles ir kaitiname, kol visas sultinys susigers į ryžius. Tuomet pilame dar puodelį ir taip kartojame, kol ryžiai pakankamai suminkštės. Šiuo momentu turėtų būti likęs nesunaudotas maždaug ketvirtadalis sultinio.
  4. Į ryžius įmaišome dar 2 v. š. sviesto, parmezaną, citrinos žievelę, sultis, jei reikia, dar pasūdome. Pakaitiname vis pamaišydami, kol parmezanas išsilydys. Jei matome, kad trūksta kremiškumo, pilame ir išmaišome po pusę samtelio sultinio, kol gausime norimą drėgnumą. Įmaišome nedideliais kubeliais supjaustytą brie sūrį (nupjaustytais kraštais), nuimame keptuvę nuo kaitros, uždengiame.
  5. Pasiruošiame smidrus – kietus kotelius nupjaustome, o likusius stiebus padaliname į 2-3 dalis. Keptuvėje įkaitiname šaukštą aliejaus, jame išlydome 2 v. š. sviesto, suberiame smidrus bei pasūdome. Kepame apie 4 min. – kol smidrai lengvai apskrus ir suminkštės (bet neperkepame, kad nesukristų). 
  6. Į gilesnę lėkštę krauname risotto, viršų papuošiame keptais smidrais, užberiame šviežiai grūstų juodojų pipirų.
Fotografas: Dominykas Liberis

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *