Skip to content

Vieno puodo viščiukas su orzo makaronais

Būna receptų, kuriuos vos pamatai ir nuo pat pirmos akimirkos svajoji išbandyti. Turbūt paskutinis toks pasitaikęs man – britų virtuvės deivės Nigella‘os Lawson puode su orzo makaronais keptas viščiukas. Vis tik, gamindama pagal kitų žmonių receptus mėgstu, jei tik įmanoma, juos kiek adaptuoti pagal savo skonį. Taip dariau ir šįkart, pridėjusi daugiau ir įvairesnių daržovių bei lengvai pakoregavusi prieskonius.

O rezultatas pavyko nuostabus. Skonis turbūt labiausiai atitinka „pietūs pas močiutę kaime” nuotaiką – nuo kaulo krentanti vištiena, šilkiniai makaronai, labai subtilus ir švelnus padažas susijungia į gardžią visumą. Visiškas maistinis jaukumo ir tingaus neskubėjimo ekvivalentas. Patiekalas, sukursiantis pakilią nuotaiką ypatinga proga ar tiesiog paruoštas visai šeimai mėgautis savaitgalio pietums. Beje, antrą dieną jis dar skanesnis, tad verta išbandyti net tada, jei valgytojų namuose nėra daug.

Reikės:

  • Vieno viščiuko (apie 1,5 kg. svorio ar didesnio)
  • 1 – 2 v. š. alyvuogių aliejaus
  • 1 ½ citrinos žievelės (smulkiai sutarkuotos) ir sulčių
  • 3 česnako skiltelių
  • 2 didelių morkų
  • 1 raudonosios saldžiosios paprikos
  • 2 didelių porų (tik koto dalies)
  • 5-6 pievagrybių
  • 2 a. š. jūros druskos
  • 1 a. š. čili dribsnių (chilli flakes)
  • 2 a. š. džiovinto čiobrelio
  • 1 ½ l. šalto vandens ar sultinio (jei naudosime jau sūdytą sultinį, tuomet primažiname beriamos druskos kiekį)
  • 300 g. orzo makaronų
  • Poros didelių saujų šviežių petražolių (plokščiais, o ne garbanotais lapeliais)

Gaminame:

  1. Pirmiausia pasiruošiame daržoves: porus supjaustome apie ½ cm. storio žiedais, morkas ir paprikas – nelabai plonomis juostelėmis, pievagrybius padaliname į 4 dalis. Česnaką arba sutriname, arba labai smulkiai sukapojame. Įkaitiname orkaitę iki 180 laipsnių.
  2. Storasieniame sunkiame puode (tokiame, kuris tinka naudoti ir ant viryklės, ir orkaitėje) įkaitiname aliejų. Jei puodas nelimpantis, kaitra turėtų būti didesnė, jei linkęs pridegti – kiek mažesnė. Į aliejų krūtinėlės puse dedame viščiuką ir kelias minutes paskrudiname odelę, kad ši taptų gražiai rusva. Tuomet apsukame viščiuką, kad būtų apskrudusia puse į viršų ir nuimame puodą nuo kaitros.
  3. Į likusią erdvę aplink viščiuką suberiame citrinos žievelę bei česnaką ir atsargiai pamaišome kartu su ant dugno esančiu aliejumi. Taip pat suberiame ir daržoves, čili dribsnius, čiobrelį, druską.
  4. Iš pradžių supilame tik 1 ¼ litro vandens ar sultinio, o paskui palaipsniui po truputį pilame jo daugiau, kol iš skysčio išniręs liks tik pats viščiuko viršus – truputis šlaunelės ir apskrudusi krūtinėlė. Supilame citrinos sultis.
  5. Neuždengtą puodą grąžiname ant kaitros, kol jame užvirs vanduo. Tuomet iškart sandariai puodą uždengiame dangčiu ir šauname į įkaitintą orkaitę maždaug 1 valandai ir 15 minučių.
  6. Praėjus šiam laikui ištraukiame puodą iš orkaitės, į skystį aplink vištieną suberiame orzo makaronus, pamaišome ir vėl uždengę puodą dedame į orkaitę dar 25 – 30 min.
  7. Ištraukiame puodą iš orkaitės, nuimame dangtį ir leidžiame patiekalui susigulėti apie 15 min. Per šį laiką karts nuo karto pamaišome makaronus.
  8. Petražoles smulkiai sukapojame ir 2/3 jų įmaišome į makaronų-daržovių masę, o likusį trečdalį beriame ant patiekalo viršaus.
  9. Man smagiausia šį patiekalą ant stalo nunešti su visu puodu ir iškart porcijuoti valgytojams į lėkštes, tačiau galima dar prieš patiekiant viščiuką nukaulinti, pašalinti odą ir jau pasmulkintą mėsą sumaišius su makaronais bei daržovėmis dėlioti į lėkštes.
Fotografas: Dominykas Liberis

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.