Traški vištiena man visuomet primena vaikystę ir vieną tuo metu labai populiarų, turbūt pirmąjį greito maisto restoraną mieste. Pamenu, buvau gal kokių 7-erių ir viena didžiausių mūsų su tuometine geriausia drauge pramogų būdavo apsilankymai jame. Nors priprašyti tėvų ten nuvežti nebūdavo itin dažna sėkmė (maistas juk ne pats sveikiausias pasaulyje), kai jau pavykdavo, visuomet imdavome daug bulvyčių ir traškios vištienos 🙂 Ilgainiui mano skonis pasikeitė ir patikti ėmė natūralesnis maistas su aiškesne sudėtimi. Tad ir dabar, užsimaniusi kažko tokio, mielai pasigaminu namie. 

Smagu ir tai, kad gaminant savoje virtuvėje, gali nepagailėti šviežių daržovių bei vištieną pasimarinuoti mėgstamiausiais prieskoniais. O vienas svarbiausių patiekalo ingredientų – geras padažas. Tad šie traškios vištienos burgeriai, sakyčiau, labiau pritaikyti suaugusiems, nes majonezo padažas – su labai smagia chipotle pipirų ugnele.

4 burgeriams reikės:

  • Apie 500 g. vištienos krūtinėlės (galima užmarinuoti daugiau, o iš likučio pagaminti traškios vištienos juosteles)
  • 4 mėsainių bandelių
  • 1-2 marinuotų (ar lengvai pasūdytų) agurkėlių
  • 1 didelio pomidoro
  • 4 didelių salotos lapų
  • 4 lapelių čederio sūrio

Marinatui:

  • Apie ½ l. kefyro
  • 200 ml. marinuotų agurkėlių skysčio
  • 1 a. š. česnako miltelių
  • 1 a. š. kalendros miltelių
  • 2 a. š. rūkytos saldžiosios paprikos miltelių
  • 2 a. š. rūkytos aitriosios paprikos miltelių
  • 1 a. š. rūkytos druskos (galima keisti paprasta ar česnakine druska, bet ši suteikia mėsos patiekalams ypatingą barbekiu aromatą)
  • 1 v. š. citrinos sulčių

Apvolioti:

  • 2 puodelių miltų
  • 2 v. š. kepimo miltelių
  • 3 a. š. aitriosios rūkytos paprikos miltelių 
  • 3 a. š. česnako miltelių
  • 1 a. š. česnakinės ar paprastos druskos

+rapsų aliejaus kepimui

Padažui:

  • 4 v. š. majonezo
  • 1-2 v. š. citrinos sulčių
  • 1 – 2 džiovintų chipotle morita pipirų, pamirkytų šiltame vandenyje pusvalandį (šį retai kur aptinkamą produktą radau „Aštriai Aštru” parduotuvėje)
  • 1 a. š. rūkytos saldžiosios paprikos miltelių

Gaminame:

  1. Sumaišome visus marinato produktus. Vištienos krūtinėles supjaustome nestorais apvaliais apskritimais – kad pilnai dengtų bandelės plotą. Aš mėgstu tiesiog nupjauti smailų krūtinėlės galą (ir jį paskui panaudoti mažesniems vištos kepsneliams), o likusį perpjauti išilgai, padalinant į du vienodus, plonesnius daugmaž apvalius paplotėlius. Svarbu, kad gabalėliai nebūtų itin stori, tad jei reikia, mėsą galima papildomai švelniai išmušti. Supjaustytą vištieną merkiame į marinatą, uždengiame ir paliekame šaldytuve pernakt ar mažiausiai keletui valandų.
  2. Pasiruošiame padažą. Smulkiai sukapojame vandenyje suminkštėjusį chipotle pipirą ir sumaišome su likusiais ingredientais. Agurkus ir pomidorus supjaustome plonais griežinėliais. Bandelės puseles šiek tiek paskrudiname keptuvėje.
  3. Ruošiame vištieną. Kiekvieną vištienos gabalėlį ištraukę iš marinato apvoliojame miltuose, tuomet grąžiname į marinatą, tuomet – vėl į miltus. Kiekvienas vištos gabalėlis turi po dukart panirti tiek į marinatą, tiek į miltų masę. Keptuvėje ar puode ant kiek aukštesnės negu vidutinė kaitros įkaitiname rapsų aliejų ir dedame vištieną kepti. Jei puodas mažesnis, geriau kepti per keletą kartų, paliekant vištienos gabalėliams daugiau erdvės. Kepame po maždaug 4 – 5 minutes iš kiekvienos pusės, kol tešla taps gražiai rusva. Iškepusią vištieną perkeliame ant popieriniu rankšluosčiu išklotos lėkštės ir leidžiame susigerti riebalų pertekliui.
  4. Sluoksniuojame burgerius: bandelė, truputis padažo, agurkai, pomidorai, salota, vištiena, čederis, dosniai padažu aptepta bandelė. Ir mėgaujamės!
Fotografas: Dominykas Liberis

Palikite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.