Skip to content

Baklažanai parmigiana

Mažai pasaulyje yra geriau nuteikiančių dalykų negu teisingai paruošti italų virtuvės patiekalai. Tokių ragaujant, jei dar geroje kompanijoje, iškart atsiranda kažkokia pakili nuotaika bei jaukumo jausmas. Atrodo, net saulė ryškiau šviesti ima 🙂 Ir nors italų virtuvė daug kam pirmiausia asocijuojasi su pasta ir pica, joje tikrai gausu ir kitokių, lengvesnių, bet ne mažiau gardžių patiekalų.

Vienas tokių – baklažanai parmigiana (baklažanai su parmezano sūriu). Šis vegetariškas patiekalas savo sluoksniavimu truputį primena lazaniją, o sodraus pomidorų padažo, skrudintų baklažanų bei sūrių junginys sukuria tą autentišką Italijos skonį. Patiekalui sotumo tikrai užtenka, kad šie baklažanai būtų valgomi kaip pagrindinis patiekalas, tačiau puikiai atliks ir garnyro prie žuvies ar mėsos vaidmenį.

4 porcijoms reikės:

  • Dviejų vidutinio dydžio baklažanų
  • Apie 700 g. pomidorų tyrės
  • Vidutinio svogūno
  • Saujelės šviežio baziliko
  • ½ a. š. čiobrelio
  • Apie 200 g. tarkuoto mocarelos sūrio (to kietesnio, iš kurio gaminomos plėšomos sūrio lazdelės)
  • Apie 80 g. smulkiai tarkuoto parmezano sūrio
  • 1 v. š. alyvuogių aliejaus
  • Miltų baklažanams apvolioti
  • Apie 100 – 150 ml. rapsų aliejaus (galima naudoti alyvuogių aliejų, tačiau tuomet patiekale labai ryškiai jausis jo skonis)
  • Druskos, pipirų

Gaminame:

  1. Aštriu peiliu išilgai supjaustome baklažanus plonomis (apie 0,4 cm. storio) juostomis. Sudedame jas į sietelį, pabarstome druska ir paliekame valandai, kad nubėgtų skystis.
  2. Per tą laiką pasigaminame pomidorų padažą. Ant vidutinės kaitrios įkaitintame aliejuje keletą minučių apkepiname nedideliais kubeliais supjaustytą svogūną, kol jis taps permatomas. Neprisviliname. Supilame pomidorų tyrę, suberiame čiobrelį, pasmulkintus baziliko lapelius, pagardiname pipirais bei druska. Ugnį sumažiname, kad padažas vos burbuliuotų ir patroškiname apie 15- 20 minučių, kol šiek tiek sutirštės.
  3. Baklažanus nuskalaujame šaltu vandeniu ir kruopščiai nusausiname popieriniu rankšluosčiu. Keptuvėje įkaitiname rapsų aliejų. Baklažanus iš abiejų pusių apvoliojame miltuose, nupurtome jų perteklių ir iškart dedame kepti į aliejų. Kepame neilgai, tik kol lengvai apskrus – apie minutę iš kiekvienos pusės. Apskrudusius perkeliame ant popierinio rankšluosčio riebalų pertekliui susigerti. Taip pakartojame su visomis baklažanų juostomis.
  4. Ant kepimo indo (geriausiai stiklinio) dugno tolygiai paskirstome porą šaukštų pomidorų padažo. Tuomet klojame sluoksnį baklažanų juostelių, kol uždengsime visą plotą. Užpilame tiek padažo, kad uždengtų visus baklažanus, nubarstome parmezanu ir mozarela. Sluoksnių skaičius priklausys nuo kepimo indo dydžio – man, pavyzdžiui, išėjo du sluoksniai baklažanų, tad ir sūrio bei padažo kiekvienam sluoksniui skyriau po pusę. Taip sluoksniuojame, kol baigsis baklažanai. Viršutinis sluoksnis turi būti padažas + sūris.
  5. Tuomet uždengiame kepimo indą folija ir šauname kepti į iki 180 laipsnių įkaitintą orkaitę. Po 20 minučių foliją nuimame ir kepame dar 25-30 minučių. Prieš patiekdami būtinai leidžiame patiekalui 5-10 minučių pailsėti.
  6. Patiekiame su šviežiu baziliku, galima papildomai užtarkuoti parmezano sūrio. Beje, man šis patiekalas labai skanus ir šaltas.
Fotografas: Dominykas Liberis

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *