Skip to content

Idėjos šventiniam stalui. Tunas Nr. 3: Tartaras

Jau pasakojau, kaip šiemet ruošdama Kūčių stalą žadu sukčiauti 🙂 Kadangi valgytojų šįkart bus mažiau, o įvairovės ir tradicinio valgių skaičiaus norisi, gaminsiu 3 skirtingus patiekalus iš vieno tuno gabalėlio. Paskutiniuose įrašuose pasidalinau tuno tataki ir carpaccio receptais, o dabar atėjo laikas paskutiniam iš šio žavaus trio – tobulam tuno tartarui. Būtinai išbandykite – jei ne per Kūčias, tai bent jau lengvai savaitgalio vakarienei 🙂

1 porcijai reikės:

  • Apie 70 g. šviežio* tuno
  • 1 nedidelės violetinės bulvės (tikrai galima keisti ir įprasta bulve, tačiau su violetine patiekalas bus spalvingesnis)
  • Maždaug ¼ avokado
  • 2 a. š. konservuotų kaparėlių
  • Apie ½ – 1 v. š. skrudintų sezamų aliejaus
  • 1 a. š. sezamo sėklų
  • Maždaug 1/5 laimo sulčių
  • Keleto lapelių kalendros
  • Apie ½ v. š. smulkiai kapoto laiškinio česnako
  • Šiek tiek alyvuogių aliejaus kepimui
  • Druskos, pipirų

Gaminame:

  1. Bulvę supjaustome mažais kubeliais ir beriame į gerai įkaitintą keptuvę su šiek tiek alyvuogių aliejaus. Pabarstome druska ir vis pamaišydami kepame apie 5-7 min., kol bulvės iš išorės apskrus, o viduje bus minkštos. Iškepusias paliekame atvėsti ant popieriniu rankšluosčiu išklotos lėkštės, kad susigertų riebalų perteklius.
  2. Imame kuo aštresnį peilį ir labai smulkiai sukapojame tuną. Kubeliais supjaustome avokadą.
  3. Į tuną beriame avokadus, bulves, kaparėlius, sezamų sėklas, laiškinį česnaką. Įspaudžiame laimo sultis, pašlakstome skrudintų sezamų aliejumi, pagardiname druska, pipirais. Viską gerai išmaišome.
  4. Jei norime gražesnio vaizdo, tartarą formuojame neaukšto cilindro forma. Tam galima panaudoti specialias kulinarines formas – žiedus arba paprasčiausią mažą dubenėlį. Patepame vieną ar kitą iš vidaus trupučiu aliejaus, tuomet gausiai pripildome tuno mase, paslegiame bei išlyginame šaukštu ir, uždėję formelę ant lėkštės, atsargiai nuimame žiedą ar dubenėlį. Puošiame šviežios kalendros lapeliais, patiekiame su skrudinta mėgstama šviesia duonele.
Fotografas: Dominykas Liberis

*Prieš vartojant žalią tuną, dėl saugumo geriausia jį kuriam laikui užšaldyti ir atšildyti tik prieš gaminant.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *