Skip to content

SKANIAUSI KALĖDINIAI SAUSAINIAI

Švenčių laukimą sunkiai įsivaizduoju be namus užpildančio kalėdinių sausainių kvapo. Turbūt nėra jaukesnio ritualo gruodį negu įsijungti mėgstamos šventinės muzikos, užsidegti žvakių ir iš prieskoniais kvepiančios tešlos lipdyti mažus stebuklus. 

O kad tie valgomi stebuklai išeitų ne tik skanūs, bei ir nuostabiai gražūs, naudoju pagalbininkus iš sausainiukas.lt elektroninės parduotuvės. Čia galima rasti nerealiai gražių medinių forminių kočėlų, kalėdiškų medinių formelių sausainiams ir kitų šaunių aksesuarų kepiniams. Beje, su kodu VIRTUVE20 sausainiukas.lt produkcijai gausite ir 20 proc. nuolaidą.

O jei pritrūksite idėjų, ką išsikepti, dalinuosi man asmeniškai skaniausių šventinių sausainių receptu. Taip gaminami jie pavyksta kalėdiškai kvapnūs, o pati tešla turtingo sviestinio skonio bei puikios tekstūros. 

Reikės (iš tiek tešlos iškepiau 18 apvalių sausainių ir 5 didesnes „Kalėdų eglutes”):

  • 200 g. kambario temperatūros sviesto
  • 380 g. miltų 
  • 100 g. cukraus pudros (jei norisi stipriai saldžių sausainių, galima kiekį šiek tiek padidinti)
  • Kiaušinio
  • 3-4 vnt. gvazdikėlių
  • 1/8 a. š. kardamono
  • 1 a. š. cinamono
  • ¼ a. š. malto imbiero

Gaminame:

  1. Sutriname gvazdikėlius bei sumaišome su likusiais prieskoniais.
  2. Iki vientisumo išplakame sviestą su cukraus pudra, tuomet įmušame ir įmaišome kiaušinį. 
  3. Po truputį į juos suberiame su prieskoniais sumaišytus miltus ir maišome, kol neliks sausų miltų.
  4. Pasimiltuojame darbo paviršių. Dedame dalį tešlos, kurią paprastu kočėlu iškočiojame gan plonai – lakštas turėtų būti nuo trečdalio iki pusės centimetro storio. Tuomet pasimiltuojame forminį kočėlą ir vienu tolygaus stiprumo judesiu praridename per tešlą. Ornamentais papuoštus sausainius išspaudžiame norima formele, perkeliame ant kepimo popieriumi ištiestos skardos ir kepame 180 laipsnių kaitrumo orkaitėje apie 12-15 min.
  5. Tuomet pasimiltuojame norimą medinę sausainių formelę, ją užpildome tešla, o tešlos perteklių nupjauname peiliu. Apverčiame formelę ir lengvai stuktelime į plokščią paviršių, kad iškristų sausainis. Forminius sausainius taip pat kepame orkaitėje, tik truputį ilgiau – apie 18 min.

Šių sausainių receptą video formatu rasite čia.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *