Skip to content

KLASIKINIS HUMUSAS

Nežinau, kaip vasaros metu sveikos mitybos principų sekasi laikytis jums, bet man šis laikas atneša šiokių tokių iššūkių. Per dienos karščius apskritai sunkoka prisiversti kažką doro suvalgyti, užtat tik ateina vakaras, viliojantis išėjimais į miestą, ar savaitgalio pasibuvimai su draugais ir ant stalo iškart atsiranda ne paties sveikiausio maisto.

Smarkiai savęs riboti tikrai nesu linkusi, tačiau jei įmanoma junk food‘ą pakeisti ne ką mažiau skania, tačiau organizmui naudingesne alternatyva, kodėl to nepadarius? Tad įvairiausias riebalų ir skonio stipriklių kupinas „parduotuvines” užtepėles, kabinamas duonos lazdele ar bulvių traškučiu, pastaruoju metu labai pamėgau keisti humusu. Man skaniausias jis su paprasčiausiomis morkų ar agurkų lazdelėmis, bet labai gerai tiks ant ruginės duonos skrebučio ryte ar pietų veggie bowl‘ui pastiprinti.

Nedideliam indeliui reikės:

  • Skardinės (400 g.) konservuotų avinžirnių (be skysčio)
  • ½ – 1 v. š. žaliosios citrinos sulčių
  • 1 v. š. tahini pastos
  • 1 didesnės skiltelės česnako
  • Apie ½ a. š. druskos
  • Žiupsnelio šviežiai grūstų juodųjų pipirų
  • 3 v. š. alyvuogių aliejaus
  • Papuošti (nebūtina): 1 a. š. alyvuogių aliejaus, keleto avinžirnių, saujos šviežių kapotų petražolių, ½ a. š. saldžiosios paprikos miltelių 

Gaminame:

  1. Visus ingredientus pilame į galingą blenderį ir sutriname iki vientisos, tolygios masės. Paragaujame ir, jei reikia, pareguliuojame rūgštumą ar sūrumą. Jei norisi skystesnės konsistencijos, pilame truputį daugiau alyvuogių aliejaus ir vėl gerai sutriname.
  2. Valgome iškart papuošę šlakeliu aliejaus, šviežiomis petražolėmis ir paprikos milteliais arba laikome šaldytuve sandariame indelyje iki 3 parų. 
Fotografas: Dominykas Liberis

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.