Skonis, primenantis vaikystę. Juk kiekvienas tokių turime, ar ne? Įdomus ir smagus jausmas, kai koks nors patiekalas jau nuo pirmojo kąsnio skraidina tarsi laiko mašina keliais dešimtmečiais į praeitį. Man būtent toks patiekalas – šis supergreitai paruošiamas vasarinis tortukas. Būtent jo visuomet būdavo vasarą vykdavusiose giminės šventėse ir turbūt dėl jo tų švenčių aš taip laukdavau 😊.

Smagiausia dalis su šiuo tortuku, kad reikia jam tikrai nedaug ingredientų, paruošimas elementarus ir greitas, o skonis tobulai tinkantis šiltiems orams. Su gaiviomis šviežiomis braškėmis, lengvai saldus ir beveik nekenksmingas formoms. Tiesiog idealus vasaros desertas.

Reikės:

  • 1 a. š. kambario temperatūros sviesto
  • 20 g. smulkios želatinos
  • 8. v. š. vandens
  • Apie 800 g. Kuršėnų vyniotinio
  • Apie 1 kg. šviežių braškių
  • 1 l. kefyro*
  • 3 ½ v. š. cukraus

* Jei naudosite mažesnio skersmens formą, gali likti šiek tiek kefyro masės. Ją galima panaudoti gaminant gaivų uogų desertą – tereikia supilstyti į nedidukes stiklinaites ir sustingdyti šaltai, o paskui užberti uogų, kokosų drožlių ir kitų mėgstamų priedų. 

Gaminame:

  1. Imame pyrago formą nusegamais kraštais ir sviestu užpildome griovelį, kur formos dugnas jungiasi su kraštais. Kišame formą į šaldiklį apie 20 min, kol sviestas sustings. Taip būsime ramūs, kad kefyro kremas neištekės pro tarpelius.
  2. Želatiną beriame į nedidelį indelį, užpilame vėsiu vandeniu ir paliekame 10-15 min išbrinkti. Per tą laiką nuplauname ir nusausiname braškes. Nupjauname kotelius.
  3. Kuršėnų vyniotinį supjaustome maždaug 2 cm. storio riekėmis. Išklojame jomis visą formos dugną nepalikdami tarpų. Ant šio sluoksnio išdėliojame maždaug pusę braškių. Ant jų dėliojame dar vieną sluoksnį vyniotinio riekių (tik šįkart paliekame šiek tiek tarpų kremui pratekėti). Vėl išdėliojame braškės.
  4. Kefyrą išmaišome su cukrumi. Išbrinkusią želatiną ištirpiname, kol neliks granulių. Man tai patogiausia daryti mikrobangų krosnelėje, kas 5-10 sek. vis ištraukiant ir pamaišant. Svarbiausia neleisti jai užvirti!
  5. Ištirpintai želatinai leidžiame truputį pravėsti, o tada į indelį su ja įpilame samtelį saldinto kefyro, išmaišome. Tuomet šį mišinį supilame į likusį kefyrą, gerai išmaišome ir iškart pilame ant paruošto torto, kol skystis apjungs ir apsems visus sluoksnius (neapsemtos turi likti tik viršutinės braškės, maždaug iki pusės).
  6. Formą dedame į šaldytuvą keletui valandų, kol viskas gerai sustings. Tuomet atsargiai nusegame formos kraštus, pjaustome ir mėgaujamės.
Fotografas: Dominykas Liberis

Palikite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.