Skip to content

Smidrų ir kreminio sūrio užkepėlės

Smidrai – vienas tų produktų, su kuriais daugumai prireikia laiko susidraugauti, tačiau juos prisijaukinus, tampa labai universaliu ingredientu. Smidrai ne tik gražiai atrodo, bet ir yra išties naudingi sveikatai. Ši daržovė padeda kontroliuoti cukraus kiekį ir skatina insulino gamybą, turi gausybę geležies, vitamino K, vitamino A ir dar daug kitų vertingų medžiagų. Tad kol smidrų sezonas pačiame įkarštyje, smagu šią daržovę įkomponuoti į kuo daugiau įvairių patiekalų.

Kadangi smidrai iškepa gan greitai bei nepakeičia savo išvaizdos, jie puikiai tinka ir kepiniams. Pavyzdžiui, šiai sluoksniuotos tešlos užkepėlei, kurią „sumesti” užtruksite vos keletą minučių. Ji puikiai tiks tiek piknikui gamtoje, tiek kitos dienos pietums į darbą ar draugų pasisėdėjimui gurkšnojant vyną. Labai skani ji ir vegetariška, ir pagardinta trupučiu Parmos ar Serrano kumpio.

4 užkepėlėms reikės:

  • 4 lapelių (4 x 100 g.) šaldytos sluoksniuotos mielinės tešlos
  • 220 g. kreminio sūrio (naudojau Philadelphia)
  • Apie 30 g. smulkiai tarkuoto parmezano sūrio
  • 1 a. š. džiovintų petražolių
  • Šviežiai grūsto pipiro
  • 16 smidrų stiebų
  • 1 kiaušinio trynio + 1 viso kiaušinio plakinio
  • Saujos šviežio baziliko
  • 4 juostelių Parmos arba Serrano kumpio (nebūtina)

Gaminame:

  1. Sluoksniuotos tešlos lapelius atšildome, kol suminkštės. Orkaitę kaičiame iki 220 laipsnių.
  2. Nupjaustome kietus smidrų stiebų galiukus. Indelyje sumaišome kreminį ir parmezano sūrius, džiovintas petražoles, kiaušinio trynį, pipirus.
  3. Ant kiekvieno tešlos lakšto tolygiai paskirstome sūrio masę (palikdami maždaug 1 cm. švarų tešlos kraštelį), į ją lengvai įspaudžiame po 4 smidrų stiebus. Paruoštas kepti užkepėles dedame ant kepimo popieriumi išklotos skardos. Išplakame kiaušinį ir jo plakiniu aptepame užkepėlių kraštelius. Šauname į orkaitę ir kepame maždaug 15 min., kol gražiai apskrus.
  4. Ištraukę iš orkaitės užkepėlėms leidžiame atvėsti apie 5 min. Patiekiame pabarstę šviežiu baziliku ir, jei norisi, smulkintu vytintu kumpiu.
Fotografas: Dominykas Liberis

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.