Skip to content

Pavasarinės salotos su citrininiu medaus padažu

  • 2021-03-252021-03-25

Ateinant ne tik kalendoriniam, bet ir tam tikrajam pavasariui, manajame racione atsiranda vis daugiau daržovių. Ne tik todėl, kad norisi sveikesnio, lengvesnio maisto, bet ir ryškios spalvos lėkštėje nuteikia kažkaip pavasariškai. Šias spalvingas salotas su avokadais, agurkais, pomidorais ir konservuotais kukurūzais dažnai darau tuomet, kai reikia sunaudoti nuo vakarienės likusios vištos krūtinėlę. Bet, šiaip jau, jų sudėtimi galima varijuoti priklausomai nuo to, ką pavyksta surasti šaldytuve bei virtuvės spintelėse. Pavyzdžiui, puikiai vietoj vištienos čia tiks ir keptos krevetės, o jei norisi vegetariškos versijos, galima praleisti šoninę ir mėsą pakeisti fetos sūriu.

Visa šių salotų paslaptis, nuostabus, ir, beje, taip pat itin daug kur tinkantis padažas. Kad jis paprastas salotas paverstų puikiu patiekalu, būtina detalė – aukštos kokybės alyvuogių aliejus. Naujausias mano atradimas šioje srityje – ekologiškas ypač tyras „Manestrini” aliejus iš „Itališkos krautuvėlės”. Šiam aliejui alyvuogės skinamos nuo spalio mėnesio pabaigos iki lapkričio mėnesio pabaigos ir iškart trinamos, norint išlaikyti pačią geriausią gaminio kokybę. Manestrini ūkyje gaminamas aliejus pasižymi itin žemu rūgštingumu, turi geram alyvuogių aliejui būdingą karstelėjusį skonį bei aromatą, tačiau jo natos labai švelnios, neužgožiančios kitų ingredientų.

Beje, „Itališkos krautuvėlės” šeimininkai, su kuriais jau spėjau susipažinti, gyvena Italijoje ir savo produkciją renkasi labai atsakingai. Jie patys keliauja pas vietinius ūkininkus ir ieško išties išskirtinių produktų, tad į krautuvėlės lentynas nugula tik patys geriausi aliejai, makaronai bei kitos italų gamintojų gėrybės.

2 porcijoms reikės:

  • ½ gūžės (150 g.) mėgstamų salotų (naudojau romaine)
  • 1 didelio avokado
  • 2 nedidelių pomidorų
  • 2 mažų agurkų
  • Apie 200 g. vištienos krūtinėlės (pamarinuotos mėgstamais prieskoniais)
  • Apie 50 g. šaltai rūkytos šoninės
  • 1/5 raudonojo ar baltojo svogūno
  • Mažos skardinės (150 g.) konservuotų kukurūzų

Padažui:

  • 2 v. š. ypač tyro alyvuogių aliejaus (naudojau ekologišką „Manestrini” aliejų iš „Itališkos krautuvėles”)
  • 1 a. š. medaus
  • Maždaug ½ mažos citrinos sulčių
  • ½- 1 a. š. čiobrelio

Gaminame:

  1. Vištieną iškepame keptuvėje ar orkaitėje, supjaustome nedideliais kubeliais.
  2. Šoninę supjaustome nedidelėmis juostelėmis. Įkaitiname nesvylančią keptuvę (ant aukščiausios kaitros), suberiame šoninę ir iškart įpilame tiek vandens, kad apsemtų šoninės gabalėlių apačią. Kai vanduo išgaruoja, primažiname ugnį iki vidutinės ir vis pamaišydami kepiname šoninę, kol apskrus ir taps traški. Perkeliame ant lėkštės, išklotos popieriniu rankšluosčiu, kad susigertų riebalų perteklius.
  3. Salotų lapus nuplauname, gerai nusausiname ir supjaustome kąsnio dydžio juostelėmis. Pomidorus, agurkus ir avokadą supjaustome nedideliais kubeliais. Svogūną supjaustome pusžiedžiais. Nusunkiame kukurūzus.
  4. Pasigaminame padažą. Medų pakaitiname, kad suskystėtų ir sumaišome visus ingredientus. Paragaujame: turi išeiti puikus saldaus ir rūgštaus santykis.
  5. Dėliojame visus ingredientus į didelę gilesnę lėkštę, kad gautume spalvingą mozaiką. Apipilame padažu ir patiekiame.

Receptas sukurtas bendradarbiaujant su „Itališka krautuvėle

Fotografas: Dominykas Liberis

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.