Šiandien rimtokai susimąsčiau, kad gal reiktų kaip nors prailginti tą tarpą tarp Kalėdų bei Naujųjų 😅. Nes dabar, vos tik apvirškini kalėdinius įspūdžius, jau tenka galvoti apie naujametinius planus 🙈. Ta proga pažadėjau sau, kad šiemet Naujųjų sutiktuves maksimaliai stengsiuosi išnaudoti lėtam kokybiškam laikui gamtoje bei bendravimui su draugais, o prie puodų leisiu kuo mažiau laiko.
Kita vertus, greitai paruošiama anaiptol nereiškia prastai. Ypač tada, kai kalbam apie tuos užkandžius, kurių kasdien sau gal ir neleidi, bet šventės – pati ta proga pasimėgauti. O štai sūrio spurgytės – vienas mėgstamiausių tokio tipo skanėstų, per vakarėlius bene greičiausiai dingstantis nuo stalo. Šįkart – smagiai aštrios, kreminės ir nuostabiai traškios! 🌶
Maždaug 22-24* spurgyčių reikės:
- Apie 220 g. Philadelphia sūrio
- 180 g. čederio sūrio
- 50 g. mocarelos (tos sausos, iš kurios gaminamos sūrio lazdelės)
- 1 – 2 v. š. aštraus padažo (sriracha)
- Puodelio miltų
- 2 a. š. česnako miltelių
- 2 a. š. rūkytos aitriosios paprikos
- ½ puodelio panko džiūvėsėlių
- ½ puodelio paprastų maltų džiūvėsėlių
- 4 kiaušinių
- Rapsų aliejaus kepti
Gaminame:
- Čederį ir mocarelą sutarkuojame, sumaišome su Philadelphia bei aštriu padažu. Rankomis formuojame nedidelius rutuliukus (maždaug vieno v. š. tūrio). Šiuos išdėliojame ant kepimo popieriumi ištiestos lėkštės ir kišame į šaldymo kamerą 15-20 min.
- Pasiruošiame tris atskirus indelius. Viename sumaišome miltus su česnakais bei aitriosiomis paprikomis, kitame abiejų rūšių džiuvėselius, trečiame išplakame kiaušinius.
- Puode ar gruzdintuvėje gerai įkaitiname aliejų. Jo temperatūra turėtų būti apie 180 laipsnių.
- Sūrio rutuliukus apvoliojame tokia tvarka: miltai – kiaušinis – miltai – kiaušinis – džiūvėsėliai.
- Partijomis, po 4-8 vnt. (priklausomai nuo puodo dydžio, palikdami kiekvienai erdvės), dedame spurgytes kepti į aliejų. Kepame apie 1-2 min., kol išorė gražiai paruduos. Iškepusias dedame ant popieriniu rankšluosčiu ištiestos lėkštės, kad susigertų riebalai. Ragaujame karštas!
* Dalį spurgyčių galima ir užšaldyti (šaldome neapvoliotas, po pirmojo gamybos žingsnio). Sugalvojus jų išsikepti tereiks atšildyti šaldytuve pernakt, o tuomet apvolioti ir kepti.