Pasak legendos, nuvykęs į Maskvą ir pamatęs speige ledus valgantį vyrą, V. Čerčilis pasakė: „Tautos, kuri valgo ledus tokiu šaltu oru, neįmanoma nugalėti”. Matyt, savyje irgi turiu to nenugalimumo geno, nes ledais pasimėgauti mėgstu absoliučiai nepriklausomai nuo metų laiko, o šalta kava apskritai dar geriau prabudina rytais, kai keliantis už lango tamsu lyg naktį. Plaktos juodos kavos (Dalgona coffee) nuotraukos jau kurį laiką puošia pinterest‘o ir daugybės užsienio maisto tinklaraščių srautus. Paskaičius apie paprastesnę nei sumuštinio receptūrą, susigundžiau išbandyti ją vietoje savo įprastos dvigubos espresso, pieno ir ledukų kombinacijos. Ir, žinote, nutiko situacija, panaši į tas, kai šypsaisi vaikinui, nes jis labai simpatiškas, o susipažinus supranti, kad dar protingas ir su geru humoro jausmu ☺

Kitaip tariant, šis gėrimas ne tik atrodo instagramiškai, bet ir labai gardus bei itin universaliai panaudojamas. Jau žinau, kad kitą vasarą dėžutė su šia šaldyta kava būtinai keliaus į kemperio šaldiklį važiuojant į vasaros festivalius, jei tik šie jau vyks, na, arba savaitgalio išvykas prie ežerų. Dalgona kavos patogiausia pasigaminti didesnį kiekį ir užšaldyti, o prireikus keletą šaukštų įdėti į šaltą arba karštą pieną, panaudoti kuriant desertus ar kokteilius. O jei reikia stipraus energijos pliūpsnio, galima tiesiog kabinti šaukšteliu vieną – kaip šerbetą. Be to, ingredientų čia vos keletas, paruošti sugebėtų net visiškas virtuvės naujokas, o kavos gėrimus gardinti galima visaip, kaip tik trokšta fantazija.

4 porcijoms reikės:

  • 4 v. š. tirpios kavos
  • 4 v. š. cukraus
  • 4 v. š. karšto, beveik verdančio vandens
  • 600 – 800 ml. pieno (karvės ar augalinio)
  • 1 a. š. mėgstamo sirupo arba kakavos miltelių (nebūtina)

Gaminame:

  1. Į didesnį indą lygiomis dalimis pilame tirpią kavą, cukrų ir karštą vandenį. Jei norime pasigaminti šiek tiek šokoladinio skonio kavą, suberiame ir kakavos miltelius. Keletą minučių lėtesniu rėžimu plakame maišytuvu, kol kava pašviesės, o tekstūra taps panaši į morengų ar plaktos grietinėlės. Kava paruošta tuomet, kai apvertus dubenį kava laikosi vietoje. Beje, kuo daugiau kavos ruošiame, tuo ilgiau užtruks plakimo procesas. Su recepte nurodytais kiekiais turėtume sugaišti apie 3-4 minutes.
  2. Porą šaukštų kavos masės dedame į stiklinę su 150 – 200 ml. karšto arba šalto pieno. Jei norime, porciją pagardiname po ¼ a. š. mėgstamo sirupo.
  3. Nesunaudotos kavos likutį supilame į šaldymo maišelį ar dėžutę ir laikome šaldiklyje.
gerimai_2_virtuven.lt
Fotografas: Dominykas Liberis

Palikite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.