Skip to content

Bao su traškiomis krevetėmis ir gaiviomis agurkų-mėtų salotomis

zuvis_ir_juros_gerybes_1_virtuven.lt

Pamenu, kai prieš keletą metų vienoje azijiečių greitojo maisto užkandinėje pirmą kartą paragavau bao, galvoje įvyko tiesiog sprogimas. Nuo pirmo minkštutės drėgnos bandelės kąsnio žinojau, kad šiuo kinų virtuvės šedevru mėgausiuosi dar tikrai ne kartą. Net draugei paskambinti ir papasakoti apie šį stebuklą nusprendžiau, o toji juokėsi, kad turbūt apie jokį žmogų jai su tokiu susižavėjimu nesu pasakojusi. Nuo to laiko bao su įvairiais įdarais tapo kone dažniausiai mano į namus užsakinėjamu maistu. Labiausiai dėl to, nes ilgai buvau įsikabinusi klaidingo įsitikinimo, kad šių bandelių paruošimas – varginančiai ilgas ir sudėtingas procesas. Vis dėlto, neseniai nusprendžiau pasidomėti, kaip jos gaminamos. Ir buvau maloniai nustebinta – nors laiko tešlai kildinti šiek tiek reikia, užtat kiti procesai vyksta greitai ir lengvai.

Bao idealiai dera su sodraus aromato, sūriais ir salsvais skoniais, traškiomis tekstūromis. Tobulame bao įdare, bent jau mano nuomone, turi būti suderintas aštrumo ir gaivos, bandelės minkštumo ir įdaro traškumo balansas. Tad šįkart bandelę įdarinėjau panko džiūvėsėliuose apvoliotomis gruzdintomis krevetėmis, gaiviomis agurkų-mėtų salotomis ir gardinau aštriu kario-čili majonezu. Tešlos receptą skolinausi iš čia.

6-8 bao reikės

Tešlai:

  • 40 ml. šilto vandens
  • 60 ml. šilto pieno
  • ½ v. š. sausų mielių
  • 1 v. š. neutralaus skonio aliejaus
  • 190 g. miltų
  • 2 v. š cukraus (padalinto perpus)
  • ¼ a. š. kepimo miltelių
  • Žiupsnelio druskos

Traškioms krevetėms:

  • 12-16 karališkų krevečių
  • Apie 100 g. panko džiūvėsėlių
  • 2 kiaušinių
  • 5 v. š. miltų
  • 1 a. š. česnako granulių
  • 1 a. š. rūkytos paprikos miltelių
  • Šiek tiek druskos
  • Aliejaus gruzdinimui (naudojau skrudintų sezamų aliejų, bet tiks ir alyvuogių ar rapsų)

Agurkų-mėtų salotoms:

  • 2 trumpavaisių agurkų
  • 1 a. š. cukraus
  • 1 a. š. sezamo sėklyčių
  • 1 – 1 ½  v. š. ryžių acto
  • ½ v. š. skrudintų sezamų aliejaus
  • Šakelės šviežių mėtų

Padažui:

  • 4 v. š. majonezo (tiks ir sumažinto riebumo versija)
  • 2 a. š. kario
  • ½ a. š. čili dribsnių (jei mėgstate aštriai, galima dėti ir daugiau)
  • 1 čili pipiro (nebūtina) ir keleto šakelių šviežios kalendros patiekimui

Gaminame:

  1. Pradedame nuo tešlos. Nedideliame dubenėlyje ar puodelyje sumaišome šiltą pieną, vandenį, aliejų, sausas mieles ir 1 v. š. cukraus. Paliekame apie 10 minučių, kol mielių apimtis akivaizdžiai padidės. Per tą laiką dideliame dubenyje sumaišome miltus, kepimo miltelius, likusį cukrų ir druską. Mielėms pabrinkus supilame skystus ingredientus į sausus ir minkome tešlą apie 3 minutes. Ji turėtų būti minkšta, elastinga, nelipti prie rankų ar dubens kraštų. Tešlą susukame į kamuoliuką, uždengiame maistine plėvele ir palaikome šiltai apie 2 valandas, kol apimtis daugmaž padvigubės.
  2. Ištrauktą tešlą kočiojame iki maždaug 0,5 cm. storio. Stiklinės ar formelės pagalba išpjauname apie 8-9 cm. skersmens apskritimus. Iš pirmo karto nesunaudotą tešlą suminkome į kamuoliuką ir paliekame pailsėti kokias 15 minučių, tada vėl iškočiojame ir išpjauname apskritimus. Tešlos apskritimus plonai patepame aliejumi ir perlenkiame perpus į pusmėnulius. Visai be jėgos dar kartelį kiekvieną pusmėnulį nuo perlenkimo į išorę lengvai „pervažiuojame” su kočėlu, kad bao geriau išlaikytų formą. Tuomet bandeles atsargiai perkeliame ant kepimo popieriaus ir uždengę palaikome dar pusvalandį.
  3. Kol kyla bandelės, pasiruošiame įdarą. Agurkus sutarkuojame burokine tarka ar supjaustome plonyčiais šiaudeliais, sudedame į koštuvą ir paliekame apie 10 min. nuvarvėti skysčiui. Keletą kartų juos permaišome ir paspaudžiame, kad skysčio liktų kuo mažiau. Tuomet dedame į dubenį, beriame cukrų, pilame actą, sezamų aliejų, išmaišę paragaujame, ar geras rūgštumo bei saldumo balansas. Beriame sezamo sėklas, smulkiai sukapotą mėtą, išmaišome.
  4. Padažui sumaišome majonezą, karį ir čili dribsnius.
  5. Krevetes pabarstome druska, paprikos milteliais ir česnaku. Nedideliame dubenėlyje išplakame du kiaušinius. Į atskiras lėkštutes pilame miltus ir panko džiūvėsėlius. Mirkome kiekvieną krevetę į miltus, kiaušinio plakinį ir galiausiai panko džiūvėsėlius. Puode arba gruzdintuvėje gerai įkaitiname aliejų (tiek, kad apsemtų krevetes). Jas gruzdiname iš kiekvienos pusės po maždaug minutę – pusantros, kol įgaus karamelės atspalvį. Iškepusias krevetes dedame ant popierinio rankšluosčio, kad susigertų riebalų perteklius.
  6. Gariname bandeles: puode užverdame tiek vandens, kad šis neliestų garintuvo dugno. Į garintuvą klojame kepimo popieriaus ir dedame bao, palikdami tarp bandelių po keleto centimetrų tarpus. Dangtį aprišame virtuviniu rankšluosčiu (taip išvengsime kondensato lašėjimo ant bandelių), uždengiame ir gariname apie 8-10 minučių. Dangčio begarindami nevarstome. Išjungę ugnį vos vos praveriame dangtį ir palaukiame dar 2-3 minutes.
  7. Sluoksniuojame bao: į karštą bandelę dedame agurkų salotų, krevečių, padažo, pabarstome kapotu šviežiu čili ir kalendros lapeliais.
zuvis_ir_juros_gerybes_2_virtuven.lt
Fotografas: Dominykas Liberis

2 thoughts on “Bao su traškiomis krevetėmis ir gaiviomis agurkų-mėtų salotomis”

  1. Hey, liuks receptas, visąlaik norėjau pats bao pabandyti pasidaryti. Ačiū! Turiu tik vieną klausimą, kokias mieles perki ir naudoji tešlai?

    1. Ačiū! 🙂 Perku sausas mieles. Šiam konkrečiam receptui, kiek pamenu, naudojau Kitchen Mood prekės ženklo, jų toks žalsvas įpakavimas. Sėkmės gamyboje! 🙂

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *