Halloumi sūris šią vasarą man tapo taip seniai pamirštu, kad net naujiena vėl tapusiu atradimu. Kadangi keletą šiltųjų mėnesių praktiškai nevartojau mėsos, vis ieškodavau alternatyvų, ką užmesti ant grilio, kol likusi kompanija čirškina steikus ar šašlykus. Keptas, lengvai prieskoninėmis žolelėmis pagardintas halloumi sūris tapo vienu iš mano top‘ų. O ir girdavo jį valgydami net visiški mėsėdžiai. Tad net ir pasibaigus aktyviajam grilio sezonui, halloumi‘s dažnas mano virtuvės svečias, tampantis greitu užkandžiu ar gaivių salotų „vinimi”. Šįkart – spalvingos, lengvai paruošiamos bei tobulai sūrumo, saldumo ir rūgštumo balansą sukuriančios salotos.

2 didelėms porcijoms reikės: 

  • 2 v. š. kedrinių pinijų
  • Apie 150 g. mėgstamų salotų (aš naudojau vazonėliuose parduodamas lollo biondi, lollo bianco, špinatų lapus ir truputį rukolos)
  • 2 trumpavaisių agurkų
  • Pakuotės (225 g.) halloumi sūrio
  • 1 v. š. alyvuogių aliejaus
  • 1 – 2 a. š. mėgstamų džiovintų žolelių (puikiai tiks bazilikas bei čiobrelis)
  • 2 – 3 v. š. granatų sėklyčių

Padažui:

  • 1 a.š. medaus
  • 1 v. š. citrinos sulčių
  • 1 v. š. alyvuogių arba kedrų aliejaus
  • ½ a. š. džiovinto čiobrelio (galima keisti ir šviežiu)

Gaminame:

  1. Pasiruošiame padažą. Visus ingredientus sumaišome, paragaujame, ar saldumo bei rūgštumo balansas tinkamas.
  2. Kedrines pinijas porą minučių pakepiname sausoje keptuvėje, ant didesnės kaitros. Šis procesas reikalaujantis atidumo, nes šiek tiek primena deginimąsį Palangos paplūdimyje vidurvasarį – gražų rusvą įdegį nuo pirmojo laipsnio nudegimų skiria vos keletas minučių ☺ Žodžiu, neužmirštame riešutų vis pastumdyti mentele ir neiname pakalbėti telefonu į kitą kambarį. Kai tik gražiai paruduos, atdedame į atskirą lekštę ir leidžiame atvėsti.
  3. Salotas nuplauname ir gerai nusausiname. Šiam darbui puikiai tiks salotų džiovyklė. Dedame į lekštę.
  4. Supjaustome agurkus. Aš kiek užsižaidžiau ir plonas juosteles sukau į rožytes, tačiau skonis tikrai nenukentės, jei agurkai bus paprasčiausiais griežinėliais ar kubeliais ☺ Juos dedame į lėkštę su salotomis.
  5. Halloumi sūrį supjaustome storokais griežinėliais, apšlakstome alyvuogių aliejumi, tolygiai pabarstome žolelėmis. Kepame keptuvėje (geriausiai grilio, bet tinka ir paprasta nesvylanti) po keletą minučių iš kiekvienos pusės, kol sūris gražiai apskrunda. Dar karštą dedame ant salotų.
  6. Apšlakstome padažu, pabarstome kedrinėmis pinijomis ir granatų sėklytėmis.
salotos_2_virtuven.lt
Fotografas: Dominykas Liberis

Palikite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.