Skip to content

PASTA MARINARA SU MĖSOS KUKULIAIS

Iš praretėjusio receptų kėlimo tempo turbūt jau aišku, kad pastarosiomis savaitėmis vasarą semiu pilnais delnais. Po pusantrų metų pauzės vėl džiaugiuosi truputį tolimesnėmis kelionėmis, kurių metu rankos nelabai nori liestis prie kompiuterio 😊. Neseniai porai dienų nulėkiau į Romą, o šią savaitę tingiai leidžiu Graikijos „viskas įskaičiuota”.

Ir štai čia man, kaip maisto tinklaraštininkei, ramybės neduoda vienas dalykas – kartu atostogaujanti septynmetė, kuri nuo didžiulio švediško stalo, nukrauto traškančiomis daržovėmis, šviežia žuvim ir kitom gėrybėm, atsineša nebent bulvyčių, makaronų ar ledų 🙈. Patyliukais kuriu strategijas, kaip vaikui nušviest kelią į įvairesnę ir nors pusėtinai sveiką mitybą, bet bijau, kad kapituliuosiu būtent aš. Nes kažkodėl jau antrą dieną pati svajoju apie lėkštę makaronų 😀. Tokių, kur subalansuoti suaugusiems, bet tinka ir vaikams. Ta proga – archyvuose užkauptas labai lengvai paruošiamos Marinaros su mėsos kukuliais receptas.

4 porcijoms reikės:

  • 300 – 350 g. spagečių ar kitų mėgstamų makaronų
  • Didelės saujos šviežio baziliko ir maždaug pusės puodelio tarkuoto parmezano patiekimui

Padažui:

  • Didelės skardinės (800 g.) konservuotų luptų pomidorų
  • 1 svogūno
  • 2 skiltelių česnako
  • 2 v. š. alyvuogių aliejaus
  • 1 a. š. džiovinto raudonėlio
  • 1 a. š. rudo cukraus
  • ½ – 1 a. š. druskos
  • Saujelės šviežio baziliko

Mėsos kukuliams:

  • 500 g. mėgstamo faršo (man šiam receptui labiausiai patinka 50 proc. jautienos ir 50 proc. kiaulienos mišinys, bet nemėgstant pastarosios galima rinktis ir gryną jautieną ar kalakutieną)
  • 1 kiaušinio
  • 1 ½ v. š. maltų džiūvėsėlių
  • 1 a. š. druskos
  • 1 a. š. džiovintų petražolių
  • 1 a. š. džiovinto baziliko
  • 1 a. š. česnako miltelių
  • ½ a. š. rūkytos paprikos
  • Žiupsnio šviežiai grūstų pipirų
  • 2 v. š. alyvuogių aliejaus kepti

Gaminame:

  1. Svogūną nulupame, nuplauname, perpjauname perpus. Česnako skilteles nuvalome. Į gilesnę storasienę keptuvę pilame pomidorus (su visu skysčiu), aliejų, beriame raudonėlį, sudedame baziliką, svogūną, česnaką. Jungiame vidutinę-aukštesnę kaitrą ir sulaukiame, kol keptuvės turinys užvirs. Tuomet primažiname kaitrą tiek, kad padažas ramiai ir iš lėto vos burbuliuotų. Kas kokias 4 min. vis pamaišome, naudodami tvirtesnę, tarpelių turinčią mentelę ar medinį šaukštą. Po maždaug 10-15 minučių pomidorai turėtų imti minkštėti, tada bemaišydami juos ir česnakus ta pačia mentele kaskart ir patriname. Tokiu principu per maždaug 40-50 min. neturėtų būti likę didesnių nesutrintų pomidorų gabalėlių, o pats padažas sutirštėjęs. Paragaujame, pasūdome ir, jei reikia, rūgštumą pabalansuojame įberdami rudo cukraus. Išmaišome, pakaitiname dar porą minučių. Pašaliname svogūną, baziliko lapus. Jei norim tolygesnio padažo, masę dar papildomai patriname.
  2. Mėsos kukuliams sumaišome faršą su visais likusiais ingredientais. Tuomet rankomis formuojame nedidelius kukulius – iš nurodyto produktų kiekio jų turėtų išeiti apie 20 vnt. Didesnėje nesvylančioje keptuvėje įkaitiname aliejų, dedame pusę ar dar mažiau mėsos kukulių (svarbu, kad keptuvėje užtektų vietos kiekvienam jų apskrudinti). Iš visų pusių paskrudiname po maždaug pusantros minutės. Kukulių nereikia pilnai iškepti, svarbu, kad išorė lengvai paruduotų. Taip paruoštus juos perkeliame iš keptuvės ant popierinio rankšluosčio. Taip pat apskrudiname ir likusius kukulius.
  3. Keptuvėje vėl užverdame marinaros padažą ir į jį beriame apskrudintus kukulius. Kaitiname ant vidutinės-aukštesnės ugnies maždaug 6-8 min., kol kukuliai pilnai iškeps.
  4. Per tą laiką užverdame didelį puodą sūdyto vandens, sudedame makaronus ir išverdame pagal instrukcijas ant pakuotės.
  5. Išvirusius makaronus porcijuojame į lėkštes, tuomet gausiai užpilame padažu ir kukuliais. Gardiname tarkuotu parmezano sūriu bei šviežiu baziliku.
Fotografas: Dominykas Liberis

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.