Skip to content

IMBIERINIŲ SAUSAINIŲ SKONIO SŪRIO PYRAGAS

Toks įdomesnis faktas: JAV šiuo metu ištikęs kreminio sūrio trūkumas. Toks rimtas, kad „Philadelphia“ gamintojai netgi siūlo 20 dolerių prizus tiems, kas per Kalėdas gamins saldumynus be šio produkto 🍰.
Ta proga, kad pas mus nuostabioji „Philadelphia“ dar ne deficitas, o ir šiaip, mažai kas gali būti geriau už teisingą sūrio pyragą, būtent jį šventėms ir gaminsiu. Klasikinį variantą šįkart paturbinsiu pumpkin pie prieskoniais bei moliūgų tyre. Gaunasi tobulai kreminės konsistencijos gėris, skoniu subtiliai primenantis imbierinius sausainius. Žodžiu, tik dar viena priežastis laukti Kalėdų 🎄.

Pagrindui:

  • 200 g. trapių sausainių (naudojau „Selgos“ kondensuoto pieno skonio)
  • 120 g. sviesto
  • 1 v. š. cukraus
  • Žiupsnelio druskos
  • 1/3 a. š. pumpkin pie spice prieskonių mišinio*

Kremui (naudojame kambario temperatūros ingredientus):

  • 660 g. „Philadelphia“ sūrio
  • 200 g. cukraus
  • 3 kiaušinių
  • 250 ml. 40 proc. riebumo grietinės
  • 1 a. š. vanilės ekstrakto
  • Puodelio (apie 200 g.) moliūgų tyrės*
  • 3/4 a. š. pumpkin pie spice prieskonių mišinio
  • 1/2 a. š. druskos

Gaminame:

  1. Orkaitės apatiniame skyriuje dedame gilesnę kepimo skardą pilną vandens, kaičiame iki 180 laipsnių.
  2. Sausainius sutriname iki smėlio konsistencijos trupinių, sumaišome su cukrumi, druska, pumpkin spice prieskoniais. Sviestą išlydome ir sumaišome su sausainiais.
  3. Kepimo formos (naudojau 24 cm. skersmens nusegamais kraštais) dugną ištiesiame kepimo popieriumi. Sudedame sausainių masę ir tolygiai prislėgiame.
  4. Sūrį išplakame su cukrumi, įmušame ir įmaišome kiaušinius, supilame ir įmaišome grietinę, vanilę, pumpkin spice prieskonius bei druską. Galiausiai įmaišome moliūgų tyrę ir išplakame iki tolygios masės, tačiau stengiamės kremo neperplakti.
  5. Supilame kremą ant pyrago pagrindo. Dedame kepti viduriniame orkaitės aukštyje. Kepame apie 45-55 min. (maniškis kepė 53 min.) Iškepusio pyrago vidurys vis dar turi būti skystokas ir pajudinus pyragą banguoti, tad neperkepame.
  6. Leidžiame pyragui pilnai atvėsti, tuomet bent 6 valandas palaikome šaldytuve. Ragaujame su šokoladu padengtomis kavos pupelėmis ar tiesiog vieną.
Fotografas: Dominykas Liberis

* Naminė moliūgų tyrė:

  1. Vidutinio dydžio moliūgą perpjauname pusiau, pašaliname sėklas. Lengvai pasūdome ir dedame abi puses pjūviu į apačią ant kepimo popieriumi išklotos skardos. 
  2. Šauname į iki 210 C įkaitintą orkaitę maždaug valandai. Moliūgo žievė turi suminkštėti tiek, kad lengvai pradurtume šakute. 
  3. Iškepusiam moliūgui leidžiame pravėsti, tuomet žievę pašaliname, o minkštimą sublendiname iki vientisos masės. Šią moliūgų tyrę naudojame iškart, sandariai laikome šaldytuve iki savaitės arba užšaldome.

* Pumpkin pie spice prieskoniai:

  1. Sumaišome 3 v. š. cinamono, 2 a. š. imbiero miltelių, 2 a. š. muskato, 1,5 a. š. maltų kvapiųjų pipirų, 1,5 a. š. maltų gvazdikėlių, 0,5 a. š. kardamono. Suberiame į sandarų indelį ir laikome sausoje vietoje.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.