Skip to content

TOAST’AS SU KARAMELIZUOTAIS SVOGŪNAIS IR VOVERAITĖMIS

Pamenu, prieš keletą savaičių, kai nuo sausos kaitros, atrodė, net dalelių judėjimas ore sulėtėjęs, labai laukiau lietaus. Ne dėl to, kad anomališkai karšti orai itin vargintų, bet dėl… voveraičių! Labai nesinorėjo, jog šių nuostabių grybų sezonas baigtųsi vos prasidėjęs. Mano norus, matyt, išgirdo aukštesnės jėgos ir vis dar galime džiaugtis šia puikia miško gėrybe. Ją naudoti mėgstu labai universaliai – sriuboms, padažams, sotesnėms salotoms. O štai neseniai, tiesiog ieškant įkvėpimo šaldytuvo lentynose, gimė šis sumuštinis.

Žinote, būna patiekalų, kurie tokie nuostabūs, kad net sunku rasti žodžių juos apsakyti. Čia būtent toks atvejis. Jei mėgstate voveraites, tai vienas geriausių dalykų, ką galima su jomis nuveikti. Tiks ir neskubiems pusryčiams, ir lengviems pietums, ir akimirkai, kai norisi trumpam sustabdyti laiką bei paragauti į pabaigą einančios vasaros.

2 skrebučiams reikės:

  • 2 riekių ciabattos ar kitos mėgstamos duonos
  • Alyvuogių aliejaus
  • Poros didesnių saujų voveraičių
  • 2 v. š. sviesto
  • 1 didesnio svogūno
  • Apie 1 ½ a. š. rudojo cukraus
  • ½ – 1 v. š. balzaminio acto
  • Apie ½ puodelio vandens
  • Keleto šakelių šviežio čiobrelio
  • Kelių stiebelių laiškinio česnako
  • 2 v. š. „Philadelphia” sūrio
  • Druskos, pipirų
Fotografas: Dominykas Liberis

Gaminame:

  1. Svogūną supjaustome plonomis skiltelėmis. Didesnėje keptuvėje (įjungus vidutinę-aukštesnę kaitrą) įkaitiname porą šaukštų aliejaus, beriame svogūnus, pabarstome žiupsneliu druskos ir vis pamaišydami kepiname. Iš pradžių svogūnai turėtų suminkštėti, paleisti drėgmę, o paskui po truputį imti lengvai ruduoti. Tuomet suberiame cukrų, dar šiek tiek maišydami pakepiname. Įpilame vandens, kad visos svogūnų dalelės, pasilikusios ant keptuvės dugno, nuo ten atsikabintų ir susigertų į svogūnus. Vandeniui išgaravus supilame actą ir maišydami pakaitiname, kol susigers į svogūnus. Paragaujame ir jei reikia pakoreguojame skonį druska, cukrum ar actu. Visas karamelizavimo procesas turėtų užtrukti kokias 15-20 min., o paruošti svogūnai – sumažėjusios apimties, minkšti ir tamsiai rusvi.
  2. Švariai nusivalome voveraites stengdamiesi kuo mažiau jas mirkyti vandenyje (taip išsaugosim traškumą). Didesnius grybus pjauname perpus. Didelėje keptuvėje ant aukštos kaitros išlydome sviestą, dedame čiobrelį ir beriame grybus. Skrudiname vis pamaišydami kelias minutes, kol grybai gražiai apskrus. Pasūdome, pagardiname pipirais.
  3. Keptuvėje įkaitiname porą šaukštų aliejaus ir po kelias minutes iš kiekvienos pusės paskrudiname duoną. Per tą laiką smulkiai sukapojame laiškinį česnaką.
  4. Konstruojam nuostabų sumuštinį: ant duonos tepam „Philadelphios”, klojam sluoksnį svogūnų, dedam voveraites, viską vainikuojam laiškiniais česnakais. Iškart valgome.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.