Jau senokai pastebėjau tokį paradoksą. Kuo paprastesnis patiekalas, tuo daugiau dėmesio, komplimentų ir smalsių klausimų: „O tai kaip čia paruošei?” jis sulaukia. Tą tikrai galima pasakyti ir apie šias bruschettas, kadaise atsiradusias iš noro sunaudoti kuo daugiau malonios kaimynės padovanų prinokusių pomidorų. Beje, skanūs, prinokę pomidorai – vienintelė privaloma skanių bruschettų sąlyga, o visa kita labai elementaru. Šis užkandis būtent savo paprastumu, gaivumu ir žavi – dažniausiai nuo stalo išnyksta pats pirmas.

Bruschettos, bent jau man, labiausiai asocijuojasi su vasara, ilgais šiltais vakarais kur nors sodyboje, praleistais plepant ir juokiantis iki vėlumos. Oi, kaip tikiuosi, kad tokie vakarai – jau ne už kalnų 🙂

Apie 15 nedidukių bruschettų reikės:

  • 1 trumpesnio ar ½ ilgo prancūziško batono
  • 2 didelių prinokusių pomidorų
  • Apie ¾ mažos (apie 300 g.) skardinės žaliųjų alyvuogių be kauliukų
  • Apie 2 ½ -3 v. š. alyvuogių aliejaus
  • 2 skiltelių česnako
  • Didelės saujos šviežių bazilikų
  • Apie 2 v. š. kreminio balzaminio acto padažo
  • Druskos, pipirų

Gaminame:

  1. Iki 180 laipsnių įkaitiname orkaitę. Kepimo skardą ištiesiame kepimo popieriumi.
  2. Prancūzišką batoną supjaustome maždaug piršto storio riekelėmis. Česnaką sutriname arba labai smulkiai sukapojame ir sumaišome su 1 ½ – 2 v. š. aliejaus. Batono riekeles sudedame ant kepimo popieriumi ištiestos skardos ir aptepame viršų aliejumi. Šauname į orkaitę maždaug 7 min., kol duona apskrus ir taps traški.
  3. Kol skrus duona, susitvarkome su likusia patiekalo dalimi. Pomidorus supjaustome smulkiais kubeliais, alyvuoges bei baziliko lapelius taip pat pasmulkiname. Viską dedame į gilesnį dubenį, įpilame apie šaukštą alyvuogių aliejaus, pagardiname druska, pipirais ir gerai išmaišome.
  4. Gautų pomidorų „salotų” negailėdami dedame ant skrudintų duonos riekelių. Pašlakstome kreminiu balzaminio acto padažu ir mėgaujamės.
Fotografas: Dominykas Liberis

Palikite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.