Skip to content

Sausainiai „kavos pupelės”

Meluočiau, jei sakyčiau, kad sausainiai – mėgstamiausias mano saldumynas. Užsinorėjusi deserto šiaip jau mieliau renkuosi kokį torčiuką ar pyragėlį. Bet šie sausainiai, kurie prieš kokius metus tapo socialinių tinklų sensacija – viena iš nedaugelio išimčių. Į juos mielai tiesiu rankas. Ir labai pelnytai. Šių mažyčių sausainėlių nuostabi trapi tekstūra, sodrus šokoladinis kavos skonis, o kur dar bene svarbiausia detalė – išvaizda, taip ir viliojanti paragauti?

Šių sausainėlių paruošimas pareikalauja trupučio laiko, nes kiekvieną mažytį sausainį reikia suformuoti rankomis. Tačiau, patikėkite, tikrai verta kokį pusvalandį, įsijungus fone geros muzikos ar filmą, taip pamedituoti.

Reikės:

  • 130 g. miltų
  • 12 g. tamsios kokybiškos kakavos
  • 45 g. kukurūzų krakmolo
  • 75 g. kambario temperatūros sviesto
  • 70 g. cukraus pudros
  • 1 kiaušinio trynio
  • 10 ml. pieno
  • 10 g. tirpios kavos

Gaminame:

  1. Didesniame dubenyje šakute ar plakimo šluotele paplakame sviestą, kad šis taptų puresnis. Įsijojame cukraus pudrą ir vėl išplakame, kol masė taps vientisa. Įmušame kiaušinio trynį, išmaišome.
  2. Pieną pakaitiname ir jame ištirpiname kavą. Supilame į sviesto masę.
  3. Atskirame indelyje sumaišome persijotus miltus, kakavą, krakmolą. Taip pat supilame į sviesto-kavos masę. Minkome iki kol tešla taps vientisa.
  4. Uždengiame gautą tešlą maistine plėvele ir apie 40 minučių palaikome šaldytuve.
  5. Iš atšalusios tešlos suformuojame ploną „dešrą” ir supjaustome ją 5 g. svorio* gabalėliais. Iš jų rankomis formuojame kavos pupeles. Šias dėliojame ant lėkštės ar lentelės (tokio dydžio, kad tilptų į šaldiklį), išklotos kepimo popieriumi. Kai turime susiformavę visas „kavos pupeles”, aštriu peiliu ant kiekvienos iš jų viršaus per vidurį išilgai darome tiesų pjūvį. Nepjauname itin giliai, maždaug trečdalį-ketvirtadalį pupelės storio. Jei pjausime per giliai, pupelės kepdamos „išsižios”.
  6. Lėkštę ar lentelę su sausainiais kišame į šaldymo kamerą ir palaikome apie 15 min. Kaičiame orkaitę iki 160 laipsnių (viršutinio-apatinio kaitinimo funkcija).
  7. Iš šaldiklio ištrauktus sausainius greitai perkeliame ant negilios kepimo skardos, ištiestos kepimo popieriumi ir iškart šauname į įkaitintą orkaitę. Kepame apie 10-15 min. (man prireikė 12 min.) viduriniame orkaitės skyriuje.
  8. Ištrauktiems iš orkaitės sausainėliams leidžiame visiškai atvėsti, o tuomet skanaujame!
Fotografas: Dominykas Liberis

*Jei svarstyklių neturite, gaudytis galima ir pagal dydį. Sausainis-kavos pupelė turėtų būti maždaug tokio dydžio, kad užpildytų arbatinio šaukštelio kaušelį.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *