Skip to content

Vegetariška udon makaronų sriuba su miso ir marinuotais kiaušiniais

Jei atmintis manęs neapgauna, per pastarąjį dešimtmetį turbūt kasmet šiuo metų laiku keletui savaičių išvykdavau kur nors, kur šilta. Vasaromis Lietuvoje man tikrai gera, bet štai susitrumpinti žiemą puse mėnesio, tuo pat metu atrandant kitas kultūras – tikrai šauni galimybė. Vis tik, šiemet dėl pandemijos nuo išvykų susilaikėme. Tad dabar kelionės į egzotiškus kraštus vyksta nebent gastronomiškai 🙂 Gal todėl pastaruoju metu man taip norisi eksperimentuoti su rytietiškais skoniais, o namai dažnai pakvimpa Tailando, Vietnamo ar Japonijos virtuvės aromatais.

Ši sriuba, manyčiau, labiau kelių skirtingų patiekalų mišinys, o ne autentiškas tradicinis japonų virtuvės patiekalas. Jos bazė – turbūt populiariausia japoniška sriuba miso, tačiau ši kiek sotesnė nei įprasta – su nuostabiais udon makaronais. Be to, sriubą papildžiau ir sojoje marinuotais kiaušiniais, suteikiančiais patiekalui šaunų cinkelį. Beje, ragaudama jais gardintus ramen‘us restoranuose, ilgai maniau, kad paruošti tokius marinuotus kiaušinius reikia daugybės laiko, kruopštumo ir vargo. Oi, kaip aš klydau.

Visa esmė ruošiant marinuotus kiaušinius – teisingai išvirti, kad baltymas jau būtų tvirtas, tačiau trynys dar liktų skystas. Norėdama būti rami dėl rezultato, kiaušinius (kambario temperatūros!) dedu į jau verdantį vandenį, ištraukiu lygiai už 6 minučių ir perkeliu tiesiai į dubenį su lediniu vandeniu. O pasiruošti marinatą, kuris paskui už jus ir atliks visą likusį darbą – absoliutus juokas. Tiesa, kad kiaušiniai prisigertų gardaus marinato, jiems reikia trupučio laiko (mažiausiai 5-6 valandų), tad jei planuojate jais gardinti sriubą, kiaušinius geriausia užsimarinuoti iš vakaro.

Marinuoti kiaušiniai

4 porcijoms reikės:

  • 4 kambario temperatūros kiaušinių
  • 100 ml vandens 
  • 100 ml sojos
  • 50 ml. mirino
  • ½ – 1 a. š. malto imbiero

Gaminame:

  1. Nedideliame puode užverdame tiek pasūdyto vandens, kad šis pilnai apsemtų kiaušinius. Vandeniui užvirus, ugnį primažiname iki vidutinės ir atsargiai į vandenį nuleidžiame po vieną kiaušinį. Verdame lygiai 6 minutes. Kiaušinius iškart perkeliame į pasiruoštą ledinio vandens indą (galima įdėti porą didelių saujų ledukų), kad šie nustotų virti. Paliekame kiaušinius šaltame vandenyje visiškai atvėsti.
  2. Kol kiaušiniai atvės, pasiruošiame jų marinatą – sumaišome vandenį, soją, miriną, imbierą ir gerai išmaišome, kad ištirptų imbiero milteliai.
  3. Atvėsusius kiaušinius atsargiai nulupame, nuplauname. Marinatą pilame į nedidelį indelį, sudedame kiaušinius, jei reikia, prislėgiame viršų lėkštele, kad kiaušiniai būtų pilnai panirę į marinatą. Marinuojame bent jau 5-6 valandas, o, norint intensyvesnio skonio, per naktį.
Fotografas: Dominykas Liberis

Sriuba

4 porcijoms reikės:

  • Apie 140 g. miso pastos (kiekis gali skirtis naudojant skirtingas miso pastas, patikrinkite informaciją ant turimos pakuotės)
  • 1 ¼ l. vandens
  • Apie 30 g. džiovintų shiitake grybų
  • 400 g. udon makaronų
  • Keleto svogūnų laiškų
  • 4 marinuotų kiaušinių

Gaminame:

  1. Shiitake grybus bent valandą išmirkome vandenyje, tuomet nedideliame puode su sūdytu vandeniu apverdame apie 10 min. Ištrauktiems leidžiame pravėsti, supjaustome mažesniais gabalėliais. 
  2. Užverdame 1 ¼ l. vandens. Supilame miso pastą, išmaišome. Sudedame shiitake grybus ir paverdame dar 5-7 min., kol sriuboje ims jaustis jų skonis. Sudedame udon makaronus, verdame dar 3 minutes. 
  3. Nuimame sriubą nuo ugnies. Patiekiame su kapotais laiškiniais svogūnais ir išilgai perpjautu marinuotu kiaušiniu (prieš patiekdami minutę-dvi luktelime, kol kiaušinis sušils nuo karšto sultinio).

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.