Skip to content

Tiramisu

  • 2021-02-092021-02-09

Ar žinojote, kad „tiramisu”, išvertus iš italų kalbos, reiškia „pakylėk mane aukštyn”? Jei ragavote teisingo tiramisu, turbūt sutiksite, kad skonis laimės skalę išties gali kilstelėti iki debesų. Turtingas maskarponės kremas, kartu su karstelėjusios kavos bei saldaus amareto paragavusiais minkštutėliais sausainiais – smaližių visame pasaulyje pamėgtas match made in heaven. Pati irgi esu beveik priklausoma nuo šio deserto ir spėjau išmėginti daugybę variacijų – su šokoladu, braškėmis, grietinėlės likerio skonio. Vis tik, geriausiai mano receptoriams patinka klasika. Na, tokia suaugusiesiems pritaikyta klasika, nes į kavą dosniai šliukšteliu amareto bei romo 🙂

Tiramisu – vienas lengviausiai paruošiamų desertų, užtrunka tik sulaukti, kol jis sustings. Vis tik, yra vienas svarbus dalykas, į kurį būtina atsižvelgti jį ruošiant. Kadangi naudojami termiškai neapdoroti kiaušiniai, šiuos privalu labai kruopščiai nuplauti, o ir rinktis iš patikimo pardavėjo bei kuo šviežesnius. Be to, desertas neturėtų užsigulėti šaldytuve – jį suvartoti reikėtų per 3-4 dienas ir visada laikyti šaltai. Nors, žinant koks jis skanus, vargu, ar tiek laiko prireiks jam suvalgyti 🙂

Reikės:

  • Apie 280 ml. stiprios juodos kavos (naudojau amaretti skonio Nespresso kapsules, bet puikiai tiks ir paprasta kava)
  • Apie 130 ml. amareto
  • 100 ml. tamsaus romo
  • 300 g. savoiardi (damų pirštelių) sausainių
  • 3 kiaušinių (3 trynių ir 1 baltymo)
  • 80 g. cukraus
  • 500 g. maskarponės sūrio (geriausia 86 proc. riebumo)
  • Poros v. š. tamsios kakavos tiramisu pabarstyti

Gaminame:

  1. Pasiruošiame kavą ir leidžiame jai atvėsti. Sumaišome su romu bei amaretu. Supilame į nedidelį gilesnį indelį, kuriame būtų patogu į kavą nardinti sausainius.
  2. Kiaušinių trynius išplakame su cukrumi, kol masė pabals, o jos apimtis akivaizdžiai padidės. Atsargiai įmaišome maskarponės sūrį.
  3. Kiaušinio baltymą išplakame iki standžių baltų putų. Atsargiai (geriausia silikonine mentele) įmaišome į maskarponės ir trynių masę.
  4. Sausainius po vieną trumpam merkiame į kavą. Panėręs sausainis turėtų kavoje išbūti kažkur 1,5 sekundės. Svarbu neperlaikyti jų skystyje, nes antraip gausime pažliugusį tiramisu. Kavoje išmaudytus sausainius klojame į norimą indą (geriausia tiks stiklinis negilus) vienu sluoksniu, stengdamiesi nepalikti tarp sausainių tarpelių.
  5. Ant sluoksnio kavoje mirkytų sausainių tolygiai paskirstome kažkur pusę kremo, tuomet tą patį pakartojame su likusiais sausainiais ir kremu.
  6. Indą su tiramisu apdengiame maistine plėvele ir dedame į šaldytuvą sustingti pernakt. Prieš patiekdami, tiramisu viršų pabarstome per sietelį sijojama kakava.
Fotografas: Dominykas Liberis

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.