Neseniai turėjau vieną labai smagiai nuteikusį atradimą. Skaičiau Taste of Home straipsnį, kuriame surinkti nuo 1940 m. kasmet populiariausiais buvę patiekalai. Netikėtai sužinojau, kad mano gimimo metais karaliavo sūrio pyragas. Net susijuokiau, nes būtent šitas saldumynas – be konkurencijos dažniausiai mano gaminamas desertas. Matyt, kažkas nugulė į pasąmonę, nes sūrio pyrago variacijų per daugybę metų išbandžiau galybę: su šilauogėmis, pistacijų skonio, šokoladinių ir dar nenusakomą skaičių kitokių.

O šis cheesecake‘as – toks rimtesnis desertas. Sodriai šokoladinio skonio, šilkinės tekstūros, primenantis tuos tortus, kuriuos valgyti būtina tada, kai nuotaikos nepataiso jau net geras shopping‘as 😃. Jį geriausia ragauti su šviežiomis uogomis (pavyzdžiui, avietėmis ar braškėmis), kurios suteikia gaivos bei balanso. Mažas gabalėlis tokio deserto prie puoduko espresso iš įprastos dienos neišvengiamai iškart sukurs šventę.

Reikės:

Pagrindui:

  • 210 g. šokoladinių sausainių (visuomet naudoju „Selgos”)
  • 120 g. sviesto
  • Žiupsnelio druskos

Kremui:

  • 660 g. „Philadelphia” sūrio
  • 130 g. cukraus
  • 250 ml. riebios grietinės
  • 3 kiaušinų
  • 1 a. š. vanilės arba romo esencijos
  • 1 v. š. tamsios kakavos
  • 320 g. tamsaus šokolado (su bent 70 proc. kakavos)

Ganašui:

  • 225 g. tamsaus šokolado
  • 340 ml. riebios grietinėlės
  • 60 g. sviesto

Papuošti:

Šviežių aviečių arba braškių, šokolado drožlių

Gaminame:

  1. Orkaitę kaičiame iki 180 laipsnių. Viduriniame aukštyje įstatome groteles, ant kurių ir dėsime pyragą, o pačiame apatiniame pastatome gilią skardą, kiek įmanoma pilnesnę verdančio vandens.
  2. Sausainius sutrupiname iki smėlio konsistencijos. Sviestą išlydome. Sumaišome su sausainiais ir druska. Į apvalios kepimo formos nusegamais kraštais (naudoju 24 cm. skersmens) dugną įtiesiame iškirptą kepimo popieriaus apskritimą. Sudedame sausainių masę, tolygiai paskirstome ir prispaudžiame prie dugno. Atidedame.
  3. Išplakame kreminį sūrį su cukrumi, tuomet įmušame kiaušinius ir vėl viską išplakame. Supilame grietinę, vanilės ar romo esenciją, kakavą ir permaišome, kol masė taps vientisa.
  4. Šokoladą išlydome virš garų vonelės, leidžiame porą minučių atvėsti, tuomet supilame į sūrio kremą ir išplakame, kol visi ingredientai tolygiai išsimaišys. Gautą kremą pilame ant sausainių masės ir šauname pyragą kepti į įkaitusią orkaitę apie 35-40 min. Iškepusio pyrago vidurys, jį pajudinus, dar tebeturi būti šiek tiek skystas ir lengvai banguoti, tad neperkepame.
  5. Iškepusiam pyragui leidžiame visiškai atvėsti, o tada šaldome šaldytuve bent 6 valandas.
  6. Pasiruošiame ganašą. Šokoladą pasmulkiname nedideliais gabalėliais, sudedame į karščiui atsparų dubenį. Grietinėlę mažame puode kaitiname ant neaukštos kaitros, kol ims vos vos burbuliuoti. Nukeliame nuo kaitros ir pusę grietinėlės užpilame ant šokolado. Paliekame apie minutę, tuomet plakame šluotele, kol grietinėlė ir šokoladas susimaišys. Palengva supilame likusią grietinėlę ir toliau plakame, kol gausime vientisą masę. Suberiame pasmulkintą sviestą, vėl išmaišome, kol šis visiškai ištirps. Gautą masę paliekame šiek tiek atvėsti ir sutirštėti. Tolygiai užpilame ant sūrio pyrago ir dedame jį atgal į šaldytuvą 1-2 valandoms – kol ganašas sustings. 
  7. Puošiame sūrio pyragą šokolado drožlėmis ir šviežiomis uogomis.
Fotografas: Dominykas Liberis

Palikite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.