Skip to content

Šokoladinis tortas-triufelis be miltų

  • 2021-01-152021-01-15

Jau senokai norėjau pasigaminti šokoladinį tortą be miltų, tad vis pasidairydavau receptų, kol kartą radau šį. Tokį, kuriame biskvitai, kremai, papuošimai ir kiti iš esmės neprasti dalykai užleidžia vietą dar geresniam – sodriam tamsiam šokoladui. Supratau, kad reikia kuo greičiau išmėginti, nes atrodė too good to be true. Nežinau, ar tai apskritai galima vadinti tortu, veikiau gal vienu dideliu šokoladiniu triufeliu. Deserto tekstūra glotni, neįtikėtinai šokoladinė ir labai turtinga, tad nors akys iš pradžių nori daugiau, sotumui pakanka nediduko gabalėlio. Žodžiu, tikra šokolado mėgėjų svajonė!

Šis tortas iš pažiūros gali sudaryti klaidingą įspūdį, jog jį paruošti reikia atskiro aukštojo išsilavinimo, nors iš tikrųjų yra atvirkščiai. Ingredientų mažai, o ir darbo su jais nedaug. Manau, atidžiai laikantis visų nurodymų, turėtų pavykti net ne kasdien su virtuve draugaujančiam žmogui. Vis dėlto, svarbiausias faktorius sėkmei šiame recepte yra kepimas vandens vonelėje. Čia būkite atsargūs ir nepakartokite mano klaidos, kai skubėdama šiam reikalui pasirinkau per žemą kepimo formą, vandenį pyliau dar prieš perkeldama kepimo bei vandens formas į orkaitę ir, aišku, sugebėjau verdančiu vandeniu apsiplikinti pėdą. Patikėkite, rusiškų keiksmažodžių pasakyta buvo 😀 Tad, geriausia, vandens vonelei pasirinkite kokią gilesnę didelę keptuvę ar kepimo formą su patogiomis rankenomis, o vandenį iš virdulio pilkite tik tada, kai ji kartu su torto forma, įdėta į ją, saugiai gulės ant orkaitės grotelių.

Šis desertas skirtas kantriems žmonėms, nes iškepusį jį reikės palaikyti šaldytuve (arba, vėsesniu oru, balkone) per naktį, kad visiškai sustingtų, tačiau palaukti tikrai verta. Jis puikiai dera su vaniliniais ledais ar grietinėle bei šviežiomis uogomis, bet man, asmeniškai, tobuliausias tiesiog vienas, šalia puoduko kvapnios arbatos.

Reikės:

  • 120 ml. vandens
  • ½ a. š. jūros druskos
  • 150 g. baltojo cukraus
  • 510 g. juodojo šokolado (naudojau turintį 65 proc. kakavos)
  • 225 g. kambario temperatūros sviesto
  • 6 kambario temperatūros kiaušinių
  • 1 a. š. vanilės ekstrakto
  • Šiek tiek kakavos ar tarkuoto šokolado torto viršui pabarstyti

Gaminame:

  1. Įkaitiname orkaitę iki 150 laipsnių. Pasiruošiame apvalią kepimo formą (aš naudojau stiklinę 22 cm. skersmens formą). Kadangi kepsime ją įdėję į vandens vonelę, reikėtų, kad absoliučiai nepraleistų skysčio, todėl formos nusegamais kraštais čia neitin tinka, nebent yra super sandarios. Iš kepimo popieriaus iškerpame torto dugno plotą uždengiantį apskritimą, pasilikdami ilgesnes platesnes rankenas (2 arba 4), už kurių paskui desertą atsargiai iškelsime. Torto formos dugną ir kraštus tolygiai padengiame tirpintu sviestu ar aliejumi. Štai ir baigėsi sudėtingiausia gamybos proceso dalis 🙂
  2. Ant nedidelės ugnies užverdame vandenį, suberiame cukrų, druską ir vis pamaišydami kaitiname, kol cukrus ir druska visiškai ištirps. Atidedame į šalį.
  3. Mikrobangų krosnelėje ar indelyje virš garų visiškai ištirpiname pasmulkintą šokoladą. Perpilame į didesnį dubenį.
  4. Nedidelėmis dalimis (maždaug po vieną valgomąjį šaukštą) dedame į karštą šokoladą sviestą, maišome kol ištirps, tuomet dedame kitą sviesto gabalėlį ir taip tęsiame, kol sunaudosime visą sviestą.
  5. Į šokolado-sviesto masę įmaišome vandens ir cukraus-druskos sirupėlį, išmaišome iki tolygios masės.
  6. Po vieną įmušame kiaušinius ir išmaišome, kol masė bus visiškai vientisa. Pakartojame su visais kiaušiniais.
  7. Įpilame vanilės ekstrakto, vėl permaišome.
  8. Į pasiruoštą formą supilame šokolado masę. Dedame ją į kitą, didesnę formą. Dedame šią ant grotelių orkaitės viduryje, ir į didesniąją formą atsargiai pilame verdančio vandens tiek, kad siektų maždaug pusę mažesniosios formos su šokolado mase aukščio. Atsargiai, kad į šokolado masę nepatektų vandens iš vonelės, pastumiame vonelę grotelių vidurio link, uždarome dureles ir kepame apie 45-50 min. (jei forma mažesnė, tortas keps ilgiau). Iškepusio torto kraštai turėtų būti sutvirtėję, tačiau vidurys pajudinus dar šiek tiek skystas, judantis – čia panašiai, kaip ir su sūrio pyragu. Ištraukiame formą su tortu iš vandens vonelės, atvėsiname, o tuomet dedame nakčiai į šaldytuvą.
  9. Už kepimo popieriaus rankenėlių atsargiai ištraukiame sustingusį tortą iš formos. Jei tortas lengvai neatsikabina, galima prieš tai plonu peiliu gražiai apipjauti kraštus. Nuimame kepimo popierių (bus lengviau, jei padės koks namiškis), perkeliame gražuolį ant didelės lėkštės ir pabarstome viršų tarkuotu šokoladu, tamsia kakava ar paliekame „nuogą”. Ragaujame su šviežiomis uogomis, grietinėle ar tiesiog vieną, šalia puodelio kavos ar arbatos.
Fotografas: Dominykas Liberis

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.