Skip to content

Pati skaniausia Tom Yum Goong sriuba

Nežinau, ar kur nors pasaulyje organizuojami Tom Yum sriubos valgymo čempionatai (kaip kad Amerikoje populiaru varžytis, kas suvalgys daugiau mėsainių), bet jei toks būtų, galimai aš jį laimėčiau 😀 Pamenu, per dviejų savaičių atostogas pernai Tailande šį nuostabų nacionalinį tajų patiekalą valgiau kasdien, dažnai net ne po kartą. Ir nors taip nesaikingai vartojant kokį nors maistą jis paprastai ilgainiui atsibosta, manoji meilė Tom Yum‘ui niekaip nesenka. O kaip galėtų, kai šioje sriuboje yra viskas, ko reikia nerealiam skonių sprogimui? Aštrumo ugnelė, gesinama švelnaus kokosų pieno, persipinantys saldumas bei rūgštelė, azijietiškų prieskonių aromatai, ir, žinoma, keliones po tolimus kraštus primenančios kalendros bei krevetės.

Norėdama atkurti šios sriubos skonį, kuo panašesnį į tą, kurį galima rasti Tailando restoranėliuose, nemažai kartų eksperimentavau su įvairiomis sriubos bazėmis, prieskonių pastomis, ingredientų santykiais. Ir galiausiai atradau tai, kas mano receptoriams yra tobuliausias rezultatas, kokį tik gali pasiekti su produkcija, randama Lietuvos prekybos centruose. Dargi, aš į Tom Yum‘ą dedu udon makaronus. Nors autentiškai ši sriuba patiekiama su dubenėliu ryžių šalia, kurių pagal poreikį valgytojas gali įsidėti, man būtent šie makaronai čia tinka net geriau. Tačiau, jei norite lengvesnio varianto, udon‘us galima tiesiog praleisti arba padidinti daržovių kiekius. Taip pat, man skaniausias Tom Yum‘as – tik lengvai pabalintas kokosų pienu ir sriubai suteikiantis šilkinio kremiškumo. Šis klausimas – labai skonio reikalas, todėl, jei mėgstate riebesnes sriubas ar tiesiog norite labiau užgesinti aštrumą, kurio šioje sriuboje tikrai esama, kokosų pieno pilkite daugiau arba ieškokite riebesnio kokosų pieno (ant pakuotės turėtų būti užrašas extra creamy, extra smooth ar extra rich).

4 porcijoms reikės:

  • 1,5 l. vandens
  • 3 pakuočių (90 g.) KANOKWAN prekės ženklo Tom Yum pastos (naudojant kito gamintojo pastą, kiekis gali skirtis, bet man po ilgų ieškojimų būtent ši pasta yra arčiausiai autentiško sriubos skonio, tad ją labai rekomenduoju)
  • Apie 2 cm. imbiero šaknies gabalėlio
  • Citrinžolės stiebo (nebūtina)
  • Mažos skardinės (400 g.) konservuotų luptų pomidorų be skysčio
  • 6-8 didelių pievagrybių
  • 1 šalotinio ar paprasto geltonojo svogūno
  • Apie 250 ml. kokosų pieno (jei norisi kremiškesnės sriubos, kiekį galima didinti)
  • 1 v. š. žuvies padažo (fish sauce)
  • 1 a. š. rudojo cukraus
  • 12 – 16 (ar, jei norisi, dar daugiau) didelių, geriausia tigrinių, krevečių
  • 400 g. udon makaronų
  • Didelės saujos šviežios kalendros
  • Žaliosios citrinos

Gaminame:

  1. Užverdame vandenį ir į jį supilame Tom Yum pastą, išmaišome. Imbiero šaknį (nulupę odelę) kartu su citrinžolės stiebu dedame į puodą. Prisukame kaitrą iki vidutinės.
  2. Pomidorus pasmulkiname kąsnio dydžio gabalėliais, pievagrybius taip pat supjaustome į 4-6 dalis. Beriame į sriubą. Paverdame pridengę puodą apie 5-7 minutes, kol grybai suminkštės.
  3. Supilame kokosų pieną, išmaišome. Svogūną supjaustome nemažais gabalėliais, taip pat dedame į puodą, paverdame dar keletą minučių, kol suminkštės ir šis. Beriame rudąjį cukrų, įpilame žuvies padažą ir paragaujame, ar išgavome norimą rūgštaus-saldaus-sūraus santykį.
  4. Suberiame krevetes, udon makaronus ir paverdame viską dar 3 minutes. Iškart patiekiame su skiltele laimo ir saujele smulkintos kalendros.
Fotografas: Dominykas Liberis

4 thoughts on “Pati skaniausia Tom Yum Goong sriuba”

  1. Tikrai labai skanu gavosi. O geriausia kad super lengva 😉 Bandysiu su jūros gėrybėmis sekantį kartą, kaip vienam restorane.
    P.S. Turiu užšaldyto šviežio galangalo, jei domina tolimesnį eksperimentai galiu pasidalinti Vilniuje. (Kartais Kaune bunu)

    1. Labai smagu girdėti, kad skaniai pavyko! Dėl galangalo, jei tik negaila pasidalinti, labai dėkinga būčiau! ☺️ Kaip geriausia su jumis susisiekti?

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *