Skip to content

Pavlova su pasifloromis ir uogomis

  • 2021-03-282021-03-28

Pavlova – desertas, kurio pristatinėti turbūt nereikia. Šis dieviškas morengo, plaktos grietinėlės ir uogų bei vaisių saldumynas ne tik atrodo žavingai, bet ir yra nerealiai skanus. Tai puikus pakaitalas tortams ar pyragams, kai norisi lengvesnio varianto, nes pavlovoje nėra jokių miltų, o pagrindines natas groja šviežios uogos bei vaisiai. Šiuos, beje, rinktis galima iš daugybės variantų, bet mano kuklia nuomone šiam desertui idealiai tinka saldžiarūgščiai egzotiniai vaisiai (pavyzdžiui pasifloros, mangai) bei raudonos gaivios uogos (braškės, avietės, žemuogės). Tokia pavlova – nuostabus pasirinkimas pavasarį ar vasarą.

Prisipažinsiu, ilgą laiką ruošti pavlovą prisibijojau, bet kartą pamėginusi supratau, kad tai – vienas lengviausiai pagaminamų desertų. Nors morengai šiek tiek lepus reikalas, laikydamiesi keleto paprastų taisyklių ir juos išsikepsite be jokio vargo:

  • Inde, kuriame plaksite morengus, neturi būti jokių vandens ar riebalų likučių. Tad prieš naudojant geriausia kruopščiai apžiūrėti ir išvalyti.
  • Geriausia naudoti kuo smulkesnį cukrų. Jei tokio rasti nepavyksta, galima pasmulkinti galingame blenderyje.
  • Cukrų į baltymus pilti svarbu labai iš lėto, nedideliais kiekiais.
  • Baltymus su cukrumi būtina išplakti iki gero standumo (kad apvertus indą jie liktų vietoje).
  • Kepant morengą vengti durelių darinėjimo ir leisti jam visiškai atvėsti orkaitėje.
  • Iki patiekimo morengą būtina laikyti sausai, o uždėjus grietinėlę bei papuošimus patiekti iškart. Drėgmė – pats didžiausias morengo priešas.

Morengui reikės:

  • 4 didelių ar 5 mažesnių kiaušinių baltymų (kambario temperatūros)
  • 200 g. smulkaus balto cukraus
  • 1 a. š. vanilės ekstrakto
  • 1 a. š. šviesaus acto (naudojau baltojo vyno actą)
  • 1 a. š. kukurūzų krakmolo

Papuošimui:

  • 300 ml grietinėlės (35 proc. riebumo)*
  • 2 v. š. smulkaus balto cukraus*
  • Didelės saujos braškių
  • Didelės saujos aviečių
  • 2 pasiflorų + 1 papuošimui
  • Keleto šakelių šviežios mėtos

* Super drėgnam desertui galima naudoti 450 ml. grietinėlės ir 3 v. š. cukraus

Gaminame:

  1. Kiaušinio baltymus dideliame dubenyje plakikliu (vidutiniu greičiu) paplakame, kol suputos. Tuomet nuolatos plakdami (dideliu greičiu) po 1 šaukštą suberiame cukrų. Plakame tol, kol baltymai taps balti, blizgūs ir standūs (apvertus dubenį masė turi tvirtai laikytis vietoje), o patrynus masę tarp pirštų nesijaus cukraus kristalų.
  2. Supilame actą, vanilės ekstraktą ir kukurūzų krakmolą. Plakame mažesniu greičiu dar maždaug minutę.
  3. Orkaitę įkaitiname iki 120 laipsnių. Ant kepimo popieriaus pieštuku nusibrėžiame 26 cm. skersmens apskritimą. Plokščios kepimo skardos kampuose šaukšteliu padedame po lašelį morengo masės. Apverčiame popieriaus lakštą išpiešta puse žemyn (morengo lašiukai priklijuos popierių, kad šis laikytųsi stabiliai). Užpildome apskritimo kontūrą baltymų mase. Silikonine mentele paformuojame statesnius apskritimo kraštus, o per vidurį padarome švelnią įdubą.
  4. Dedame skardą su morengu į įkaitintą orkaitę (viduriniame aukštyje) ir kepame 20 min. Tuomet sumažiname kaitrą iki 100 laipsnių ir kepame morengą dar apie 1 val. 40 min. Paskui išjungiame kaitrą ir leidžiame morengui visiškai atvėsti. Geriausia uždarytoje orkaitėje jį palikti išdžiūti pernakt. Atvėsusį morengą atsargiai atkabiname nuo popieriaus ir perkeliame ant lėkštės, kurioje serviruosime desertą.
  5. Uogas, pasifloras ir mėtas nuplauname ir kuo geriau nusausiname. Braškės pasmulkiname perpus ar į 4 dalis, pasifloras perpjauname per pusę.
  6. Grietinėlę išplakame su cukrumi iki standumo. Supilame ir tolygiai paskirstome ant morengo viršaus. Tuomet išskobiame dviejų pasiflorų minkštimą ir pilame ant grietinėlės. Vieną perpus perpjautą pasiflorą statome ant pavlovos viršaus. Tuomet aplink išbarstome uogas ir mėtų lapelius. Iškart patiekiame.  
Fotografas: Dominykas Liberis

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.