Skip to content

Idėjos šventiniam stalui. Tunas Nr. 2: Tataki su wakame salotomis

Kadangi šiųmetės šventės bus kiek mažesnės ir ramesnės negu įprasta, o šventiško stalo su tradiciniu kiekiu skirtingų patiekalų vis vien norisi, šiemet nusprendžiau truputėlį pasukčiauti. Įsigijusi vieną gabalėlį gražutėlio šviežio tuno, iš jo paruošiau tris skirtingus šaltus užkandžius, neabejotinai papuošiančius Kūčių stalą. Praeitame įraše dalinausi tuno carpaccio receptu, o šįkart siūlau išmėginti tuno tataki su wakame salotomis ir saldžiarūgščiu imbiero padažu. Beveik neabejoju, kad išbandę šį patiekalą, kitąmet ir vėl rasite jam garbingą vietą ant savo šventinio stalo.

1 porcijai reikės:

  • Apie 80 g. šviežio* tuno (pageidautina, jog gabalėlis būtų pailgo stačiakampio ar kvadrato formos)
  • Šiek tiek sezamų sėklų tunui apvolioti (nebūtina)
  • 4-5 v. š. wakame salotų
  • 1 didesnio ridiko
  • Pusės nedidelio obuolio
  • 2 v. š. ryžių acto
  • 2 a. š. rudojo cukraus
  • 1 v. š. sezamų aliejaus kepimui

Padažui:

  • ½ v. š. sojos
  • Apie ½ a. š. smulkiai kapotos imbiero šaknies
  • ½ a. š. rudojo cukraus
  • Apie ½ v. š. laimo sulčių
  • ½ a. š. skrudintų sezamų aliejaus

Gaminame:

  1. Sumaišome ryžių actą su ruduoju cukrumi, plonais griežinėliais supjaustome ridiką ir paliekame acto bei cukraus mišinyje pasimarinuoti apie 10 min.
  2. Per tą laiką pasiruošiame visus kitus ingredientus. Sumaišome produktus padažui, paragaujame (turėtų atsiskleisti geras saldumo bei rūgštumo balansas), atidedame. Tuną kruopščiai nusausiname popieriniu rankšluosčiu, keptuvėje gerai įkaitiname aliejų ir iš visų keturių pusių trumpai apkepame tuną ant didelės kaitros. Kiekvieną pusę kepti reikėtų maždaug 30-45 sekundes – turi apskrusti tik kraštai, o vidurys likti žalias.
  3. Apskrudintą tuną apvoliojame sezamo sėklose ir paliekame atvėsti. Per tą laiką kubeliais supjaustome obuolį. Tam, kad obuolys greitai neimtų ruduoti, galime supjaustytus obuolio gabalėlius pusei minutės pamerkti į vandenį, kuriame ištirpinta keletas šaukštų medaus.
  4. Atvėsusį tuną labai aštriu peiliu pjaustome maždaug pusės centimetro storio griežinėliais.
  5. Dėliojame patiekalą: klojame wakame salotų sluoksnį, ant jo dedame tuno gabalėlius, pašlakstome tuną padažu. Šalia dedame trumpai pamarinuoto ridiko griežinėlius ir smulkintą obuolį.
Fotografas: Dominykas Liberis

*Prieš vartojant žalią tuną, dėl saugumo geriausia jį kuriam laikui užšaldyti ir atšildyti tik prieš gaminant.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.