Įdomu, ar yra koks nors mokslinis pavadinimas vienam mane kartkartėmis užvaldančiam jausmui. Būna, užsisvajoju apie patiekalą, kurio niekada neteko ragauti ar gaminti. Tokiais momentais galvoje aiškiai įsivaizduoju, kaip jis turėtų atrodyti, kokie būtų jo ingredientai ir, svarbiausia, skonis. Prisipažinsiu, retokai tos pastangos identiškai atkartoti savo fantaziją realybėje pavyksta visiškai. Bet tik ne šį kartą. 

Gerą savaitę negalėjau iš galvos išmesti minčių apie pyragą su persikais. Be jokio kremo, tačiau drėgną, pakankamai, bet ne per daug saldų ir tiesiog tirpstantį burnoje. Tokį, kokius Holivudo filmuose kepa rūpestingos močiutės. Pagrindui pasitelkiau seną patikimą kekso tešlos receptą, pridėjau konservuotų persikų, sulaisčiau iškepusį jų sirupu ir voilá. Gabalėlis šio paprastučio pyrago su šalia tirpstančiais vaniliniais ledais – toks gėris, kad net negaila nuo jo truputį pastorėti 😀

Reikės:

  • 180 g. miltų
  • 2 a. š. kepimo miltelių
  • ½ a.š. druskos
  • 280 g. graikiško jogurto
  • 100 g. rudojo cukraus
  • 3 kiaušinių
  • 120 ml. bekvapio aliejaus (naudojau rapsų)
  • 1 nedidelės citrinos žievelės, smulkiai sutarkuotos
  • ½ – 1 a.š. vanilės ekstrakto
  • Maždaug 2/3 didelės skardinės lengvai saldžiame sirupe konservuotų persikų (reikės kokių 5 puselių)
  • Apie 100 ml. konservuotų persikų sirupo
  • 1-2 v. š. cukraus pudros pyragui pabarstyti

Gaminame:

  1. Pasiruošiame apvalią pyrago formą, geriausiai nusegamais kraštais (aš naudojau 22 cm. skersmens). Tolygiai ištepame ją sviestu, pabarstome miltais. Orkaitę įkaitiname iki 180 laipsnių.
  2. Dubenyje sumaišome miltus, kepimo miltelius ir druską. Atskirai, didesniame dubenyje, iki vientisos masės sumaišome visus likusius ingredientus, išskyrus aliejų: graikišką jogurtą, kiaušinius, cukrų, vanilės ekstraktą ir citrinos žievelę.
  3. Įsijojame su kepimo milteliais ir druska sumaišytus miltus į likusius ingredientus ir maišome tik iki tol, kol masė taps visiškai vientisa, bet nepermaišome. Palengva maišant supilame aliejų ir taip pat maišome tik iki tol, kol aliejus visiškai išsiskirstys tešloje.
  4. Supilame tešlą į paruoštą pyrago formą, jei reikia, silikonine mentele išlyginame paviršių. Išilgai riekelėmis supjaustome persikus ir atsargiai, nepamesdami persiko puselės formos, perkeliame ant pyrago viršaus. Vos vos įspaudžiame persikus į tešlą, tačiau stipriai spausti nereikia – tešla kepdama kils ir gražiai juos apkabins. Šauname pyragą į įkaitintą orkaitę ir kepame apie 35-40 min. Patikriname mediniu pagaliuku, ar iškepęs.
  5. Ištraukę pyragą iš orkaitės leidžiame jam atvėsti apie 10 – 15 min., tuomet atsargiai nusegame formos kraštus ir tolygiai sulaistome sirupu. Leidžiame visiškai atvėsti. Prieš patiekdami pabarstome pyragą cukraus pudra. Jis skanus tiek šaltas, tiek ir pašildytas. Idealiausiai dera su vaniliniais grietinėlės ledais, bet, jei norite lengvesnio varianto, juos galima keisti graikiško jogurto ledais.
Fotografas: Dominykas Liberis

Palikite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.