Likus vos vienai keistųjų 2020-ųjų parai susimąsčiau, ko labiausiai iš įprasto gyvenimo pasiilgau. Nors pirmąją vietą greičiausiai vis vien skirčiau kelionėms, nesmarkiai atsilieka ir valgymas ne namuose. Gaminti tikrai mėgstu, bet turbūt ir pasakoti nereikia, kad penktadienio vakaras su draugėmis ar vėlyvi šeštadienio pusryčiai mėgstamame restoranėlyje sukuria visai kitą nuotaiką. O kalbant apie vėlyvuosius pusryčius (brunch‘ą), vienas geriausių patiekalų jiems, mano kuklia nuomone, šakšuka. Sodrus pomidorų padažas, daržovės, (idealiausia jeigu) kaimiški kiaušiniai, daug žolelių, mėgstami mėsiški ar vegetariški priedai – ko ne tobulas būdas atgauti jėgas?

Dėl šakšukos autorystės pešasi kelios tautos (vieni ją kildina iš Maroko, kiti iš Turkijos, dar kiti šio stebuklo autorystę skiria Tuniso žydams). Skirtinguose kraštuose šis patiekalas serviruojamas kiek skirtingai, pavyzdžiui, arabų kraštuose ir Šiaurės Afrikoje šakšuka paduodama metalinėje keptuvėje, o Maroke – tadžine. O ir sudėtis skiriasi priklausomai nuo tautos kulinarinių tradicijų – vieni naudoja daug šviežių žalumynų, kiti gardina mėsa, dar kitur dedamos net bulvės! Esminiai šakšukos ingredientai – kiaušiniai, tirštas pomidorų padažas ir patiekalą aromatizuojantys prieskoniai (dažniausiai kuminas, česnakas). 

Gali pasirodyti, kad kaip pusryčių patiekalui su šakšuka pernelyg daug reikalų, tačiau jei turite laiko, būtinai pamėginkite jos pasigaminti namie. Beje, galima pomidorinio padažo su daržovėmis prisitroškinti didesnį kiekį, o paskui suporcijavus užšaldyti – tada iš vakaro jį ištraukus iš šaldiklio, ryte beliks tiks pašildyti keptuvėje ir mušti kiaušinius. Tą patį, beje, darau ir su jautienos kukuliais, kurių vienu kartu pagaminu daugiau, o paskui sunaudoju kitiems patiekalams ar dar vienai šakšukai. Mano mėgstamiausia šakšukos versija – su feta, jautienos kukuliais bei gausia doze šviežių žalumynų. Tačiau tai patiekalas, gerai priimantis visokiausius papildomus ingredientus, tad nebijokite paeksperimentuoti.

2 porcijoms reikės:

Kukuliams (išeina apie 30 – 35 vnt., vienai šakšukai naudosime apie trečdalį, o likusius užšaldysime):

  • 350 g. jautienos faršo
  • ½ a. š. kumino
  • ½  a. š. rūkytos saldžiosios paprikos
  • Druskos, pipirų
  • Poros v. š. džiūvėsėlių (naudojau panko)
  • 1 ½ a. š. džiovintų petražolių
  • Šiek tiek alyvuogių aliejaus kepimui

Šakšukai:

  • 1 didelio geltonojo svogūno
  • 4 skiltelių česnako
  • 2 v. š. alyvuogių aliejaus kepimui
  • 1 a. š. kumino
  • ½ a. š. aitrios rūkytos paprikos
  • ½ a. š. kapoto čili pipiro
  • 1 raudonos saldžiosios paprikos
  • Didelės skardinės (800 g.) luptų konservuotų pomidorų savo sultyse
  • 1 ½ a. š. rudojo cukraus
  • Druskos, pipirų
  • 4-6 kiaušinių
  • 3-4 v. š. minkšto fetos sūrio
  • Didelės saujos šviežių petražolių
  • Didelės saujos šviežios kalendros

Gaminame:

  1. Sumaišome ingredientus jautienos kukuliams ir iš masės formuojame nedidukus (maždaug vynuogės dydžio) kukulaičius. Įkaitiname keptuvėje aliejų ir dedame kokius 12 kukulaičių. Likusius užšaldome kitam kartui. Iš visų pusių po porą minučių kepame kukulius, kad jie gražiai apskrustų. Iškepusius perkeliame ant popieriniu rankšluosčiu išklotos lėkštės ir atidedame į šalį.
  2. Keptuvėje aukštesniais kraštais įkaitiname aliejų, suberiame kubeliais ar pusžiedžiais pjaustytą svogūną. Ant vidutinės ugnies pakepame porą minučių, suberiame trintą ar labai smulkiai sukapotą česnaką ir pakepame dar minutę. Beriame kuminą ir aitrią rūkytą papriką, keliasdešimt sekundžių pakepiname vis maišydami, kol pasklis prieskonių aromatas.
  3. Suberiame kapotą čili ir smulkintą raudonąją papriką (aš jos odelę nulupu daržovių skustuku, kad patiekalas būtų malonesnės tekstūros) ir vis pamaišydami kepame apie 5 min., kol paprika šiek tiek suminkštės. Supilame pasmulkintus konservuotus pomidorus su visu skysčiu. Įberiame druskos, pipirų ir troškiname padažą bent jau 15 minučių (jei turite laiko, galima sumažinti ugnį ir troškinti ilgiau – nuo to skonis bus tik sodresnis). Per kelias dalis, kaskart vis paragaudami, suberiame cukrų, kol gausime tinkamą saldumo bei rūgštumo balansą.
  4. Įmušame norimą kiekį kiaušinių. Patogiausia didesniu šaukštu padaže padaryti duobutes ir po vieną į jas įleisti kiaušinius. Primažiname ugnį iki visai nedidelės, uždengiame keptuvę ir vis patikrindami kepame, kol kiaušinių baltymas nebebus skystas (apie 10-15 min.). Kai matome, jog kiaušiniai – jau prie kepimo pabaigos, įdedame į padažą kukulius sušilti.
  5. Nukeliame keptuvę nuo ugnies, pabarstome patiekalą fetos sūriu ir smulkintomis žolelėmis. Aš mėgstu šakšuką tiekti keptuvėje, padėtoje ant medinės lentelės, tačiau galima ir iškart porcijuoti į lėkštes. Valgome su skrudinta duonele, džiaugiamės gyvenimu ir didžiuojamės savimi! 🙂
Fotografas: Dominykas Liberis

Palikite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.