Vienas ryškesnių mano vaikystės prisiminimų – laikas su mama ir nemaža kompanija jos draugių. Anuomet beveik visos jos buvo kiek už mamą jaunesnės, vienišos ir labai linksmos, na, toks beveik lietuviškasis Sex and the City, o aš šalia jų irgi jausdavausi jau beveik suaugusi moterytė 🙂 Pamenu, kaip laukdavau išvykų su ta smagiąja kompanija į sodybą ar pasisėdėjimų namuose. Jau nebepamenu, kurios iš tų „tetų” tai buvo receptas, bet retas kuris moteriškas vakaras apsieidavo be šių grybukų. Ir turbūt nė nereikia sakyti, kad geriausiai jie dera ne su arbata. Tiksliau, puikiausiai sugroja su sausu baltu arba sausu raudonu – kaip jau kam labiau prie širdies 🙂

Iki šiol šių grybukų dažnai išsikepu, kai gurkšnojant šalia norisi kažko įdomesnio už sūrius ar vytintas dešrytes, bet nesunkiai paruošiamo. Šiaip jau jie skanūs tiek karšti, tiek atvėsę, tik kad atvėsti nelabai kada yra spėję 🙂

2 porcijoms reikės:

  • 12 vidutinio dydžio pievagrybių
  • Apie 100 – 150 g. minkšto ožkos sūrio
  • Kokių 4 juostelių šalto rūkymo šoninės
  • Šiek tiek alyvuogių aliejaus
  • Juodų pipirų
  • Mėgstamų džiovintų žolelių (dažniausiai naudoju Provanso žoleles)

Gaminame:

  1. Pievagrybius nuplauname, atsargiai ištraukiame kotelius, jei reikia, išskobiame jų likučius šaukšteliu. Kotelius atidedame kitiems patiekalams (puikiai sueis į troškinį ar padažą). Į tuščius likusius grybų viduriukus įlašiname po porą lašelių alyvuogių aliejaus, įberiame šviežiai grūsto pipiro ir žolelių.
  2. Kabiname šaukštelį ožkos sūrio ir užpildome juo grybų vidų. Viršų išlyginame.
  3. Šoninės juosteles daliname į kokias 3 dalis (jų reikia tokio dydžio, kad pilnai užklotų grybus). Prispaudžiame šoninę ant sūrio.
  4. Sudedame įdarytus pievagrybius į kepimo indą ar ant skardos, ištiestos kepimo popieriumi. Dedame į iki 190 laipsnių įkaitintą orkaitę ir kepame apie 20-25 min. Kuo didesni grybai, tuo jie ilgiau keps. Paruošti bus tuomet, kai šoninė gražiai apskrus, o patys grybai suminkštės ir paleis šiek tiek skysčio. Leidžiame vos vos atvėsti ir mėgaujames su taure mėgstamo gėrimo 🙂
Fotografas: Dominykas Liberis

2 Komentarai

  1. Avatar Diana Kaciene 2020-12-29 at 16:57

    Fantastiskas patiekalas!Gerai kad priminei😊Jau pora metu nedziuginau savo sveciu gurmaniska ir originale karsta uzkandele😊Turesiu progos pasitaisyti. 👍

    Atsakyti
    1. Virtuvė N Virtuvė N 2020-12-29 at 17:09

      Kol dabar su ėjimu į svečius prastai, galima save pradžiuginti ir be progos. O ir gerai kita vertus – pačiai daugiau liks 🙂

      Atsakyti

Palikite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.