Būtent tokiu nekukliu pavadinimu šie nuostabūs, Kalėdomis ir jaukumu kvepiantys sausainėliai užvadinti mano sąsiuvinyje, į kurį dar mokyklos laikais rašiau patikusius receptus, o neseniai kraustydamasi tą lobį suradau. „Legendiniais” juos kartą pavadino geriausia draugė, patarinėdama, ką galėčiau atsinešti į eilinį mūsų pasisėdėjimą. Tais laikais praktiškai kasdien eksperimentuodavau su kepiniais, o kadangi gyvenau tik su mama ir tėčiu, namiškiai visų eksperimentų tiesiog fiziškai neįveikdavo 🙂 Todėl likutį nešdavau į mokyklą, kur juo džiaugsmingai vaišindavosi klasiokai ir mokytojai. Būtent šie paprastučiai, bet kažkuo ir ypatingi sausainiai buvo vieni mano gamintų saldumynų, išnykdavusių staigiausiai. Smagūs jie ir tuo, kad iš vienos skardos galima pasidaryti kelių skirtingų rūšių sausainių. Pavyzdžiui, dalį barstyti rudu cukrumi, kitą – mėgstamais smulkintais riešutais, trečią – saulėgrąžų sėklomis. 

Reikės:

  • Pakuotės (apie 200 g.) minkšto nesūdyto sviesto
  • 130 g. cukraus
  • 2 kiaušinių
  • 3 v. š. riebios grietinės
  • Smulkiai nutarkuotos vienos citrinos žievelės
  • 1 a.š. vanilinio cukraus
  • 1 a.š. cinamono
  • Žiupsnelio trupintų ar maltų gvazdikėlių (naudoju tik biriąsias gvazdikėlių dalis – viduriukus)
  • 240 g. miltų
  • Šiek tiek kapotų riešutų, mėgstamų sėklų, rudo cukraus ar kitų mėgstamų priedų sausainiams pabarstyti

Gaminame:

  1. Suminkštėjusį sviestą supjaustome kubeliais ir didesniame inde sutriname iki vientisos masės.
  2. Vis pamaišydami suberiame cukrų, įmušame vieną kiaušinį ir maišome, kol masė taps vientisa.
  3. Beriame citrinos žievelę, cinamoną, gvazdikėlius, įdedame grietinę ir vėl permaišome.
  4. Vis maišant po truputį suberiame visus miltus.
  5. Tešlą suspaudžiame į gumulėlį, uždengiame maistine plėvele ir palaikome šaldytuve apie 10 min.
  6. Kepimo skardą išklojame kepimo popieriumi, šiek tiek pabarstome miltais. Mažame dubenėlyje išplakame antrą kiaušinį.
  7. Formuojame apvalius plokščius (apie pusės cm. storio) sausainius ir dėliojame į skardą. Beje, tešla lipnoka, tad galima iš jos suformuoti dešrą ir pjaustyti sausainius aštriu peiliu, paskui tik vos aplyginant jų formą rankomis. Tarp sausainių paliekame didesnius tarpus, nes kepdami jie šiek tiek pasileis. Aptepame kiaušinio plakiniu ir barstome norimais priedais.
  8. Kepame iki 175 laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie 20 – 25 min., kol sausainiai nusidažys auksine smėlio spalva. Skaniausi šie sausainėliai – šviežiai iškepti. Tačiau jei nesate abejingi saldumynams, ilgai užsilikti jų ir neturėtų 🙂
Fotografas: Dominykas Liberis

Palikite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.