Skip to content

Kvapni bei šildanti daržovių ir vištienos sriuba

  • 2021-02-172021-02-17

Neseniai su vienu bičiuliu kalbėjome apie tokį keistą paradoksą: dažnai geriausiai pavyksta dalykai, į kuriuos įdedi palyginti mažai pastangų ar lūkesčių. Ši sriuba – būtent toks atvejis. Atsirado ji, kai bandžiau sunaudoti šaldytuve užsigulėjusias daržoves ir link galiojimo pabaigos artėjančią vištieną, o pavyko taip gerai, kad gaminsiu ją tikrai dar ne kartą 🙂

Pati sriuba kupina sodraus skonio, kvapni, šildanti, o jei dar valgoma su skrudinta duonele – puikiai atstos ir pagrindinį patiekalą. Jos bazę sudaro pomidorai ir labai tinka paprikos, o kitas daržoves galima rinktis tiesiog pagal tai, kas yra šaldytuve. Beje, nors šįkart naudojau vištieną, ją tikrai galima keisti ir kita mėsa (pavyzdžiui, šaldiklyje gulinčiais maltos jautienos kukuliais, ruoštais šakšukai). Tačiau sriubai tikrai pakaktų sotumo bei skonio ir be jokios mėsos, tad tikrai galima virti ir vegetarišką versiją, tik tokiu atveju, jei norisi išlaikyti tirštumą, reiktų dėti didesnį kiekį daržovių.

4-6 porcijoms reikės:

  • 2 litrų daržovių sultinio
  • Mažos skardinės (apie 400 g.) konservuotų pomidorų su skysčiu
  • 1-2 v. š. pomidorų pastos
  • ½ didelės raudonos saldžiosios paprikos
  • 1 svogūno
  • 2 morkų
  • Alyvuogių aliejaus kepimui
  • Apie 500 g. vištienos krūtinėlės
  • Skardinės (apie 300 g.) konservuotų sviestinių pupelių 
  • 1 v. š. šviežio raudonėlio*
  • 2 v. š. šviežio baziliko*
  • 2 v. š. šviežių petražolių*
  • 1 a. š. česnakinės druskos
  • 3 skiltelių česnako

* galima keisti džiovintomis žolelėmis, tik mažesniais kiekiais (arbatinis šaukštelis džiovintų žolelių daugmaž atitinka valgomąjį šaukštą šviežių raudonėlių, pusantro a. š. – valgomąjį šaukštą šviežio baziliko ir petražolių).

Gaminame:

  1. Didesniame puode užverdame sultinį. Nedideliais gabalėliais supjaustome konservuotus pomidorus ir supilame į sultinį. Taip pat supilame ir pomidorų pastą (pradedame nuo 1 v.š. ir ragaujame, kiek dar „pomidoriško” skonio norisi).  Verdame ant vidutinės kaitros.
  2. Supjaustome daržoves – svogūnus nedidelėmis skiltelėmis, paprikas šiaudeliais, morkas kubeliais. Keptuvėje įkaitiname šiek tiek aliejaus. Iš pradžių beriame svogūnus ir kepiname ant vidutinės ugnies keletą minučių, kol šie taps permatomi. Tada suberiame ir morkas, papriką, pabarstome ½ a. š česnakinės druskos ir vis pamaišydami kepame dar apie 5 minutes, kol daržovės suminkštės ir paskleis aromatą. Suberiame į puodą su sultiniu.
  3. Vištieną supjaustome nedideliais gabalėliais. Keptuvę, kurioje kepė daržovės, pravalome popieriniu rankšluosčiu, vėl įkaitiname šiek tiek aliejaus ir suberiame vištieną. Pabarstome likusia ½ a. š. česnakinės druskos ir vis pavartydami kepiname ant aukštesnės nei vidutinė kaitros apie 5-7 minutes, kol vištiena iš visų pusių lengvai apskrus. Taip pat beriame į puodą.
  4. Paverdame dar 2-3 minutes, tada supilame nukoštas sviestines pupeles. Paverdame dar minutę ir išjungiame ugnį. Prieskonines žoleles sukapojame ir beriame į sriubą. Česnaką arba labai smulkiai sukapojame, arba, dar geriau, sutriname česnakų spaustuvu ir taip pat sudedame į sriubą. Gerai pramaišome, uždengiame puodą dangčiu ir leidžiame kokias 10 minučių patiekalui „pailsėti” bei skoniams susijungti. Valgome sriubą su skrudinta duonele, taip pat galima įbarstyti ir tarkuoto sūrio.
Fotografas: Dominykas Liberis

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.