Jei kartais dar žvalgotės idėjų šventiniam stalui, labai rekomenduoju išsikepti šį gražuolį žuvies pyragą 😍. Jo paruošimas toks paprastas bei greitas, jog įveikiamas ir visai nepratusiems sukiotis virtuvėje, o štai skonis bei išvaizda visiškai „restoraniniai“ 👩🍳. Įdaras švelnus bei kremiškas, gaivos suteikia citrinos žievelė, o apskrudusi trapios tešlos kepurė tobulai vainikuoja patiekalą 🥧.
4-5 porcijoms reikės:
- 400 g. lašišos filė be odos
- 350 g. menkės filė
- 100 g. špinatų (tiks ir šaldyti)
- 1 svogūno
- 2 v. š. sviesto
- 2 kupinų v. š. miltų
- Apie 350 ml. grietinėlės
- 1 a. š. ciberžolės
- 1-2 a. š. grūdėtųjų garstyčių
- Smulkiai nutarkuotos 1 citrinos žievelės
- Saujos (apie 25 g.) šviežių krapų
- 1-2 a. š. šviežio čiobrelio lapelių
- Druskos, pipirų
- Didelio lakšto sluoksniuotos tešlos
- 1 kiaušinio
Gaminame:
- Žuvį supjaustome kąsnio dydžio gabalėliais, lengvai pasūdome, permaišome ir vienu sluoksniu dedame į kepimo formą. Šauname į iki 170 laipsnių įkaitintą orkaitę 10 min. Ištraukę žuvį kaitrą padidiname iki 180.
- Tuo tarpu ant vidutinės kaitros išlydome sviestą, sudedame mažais kubeliais pjaustytą svogūną, pakepiname, kol taps permatomas. Beriame miltus iškart įmaišydami – per keliasdešimt sekundžių (nuolatos maišant) turėtume gauti tirštoką pastą. Tuomet supilame grietinėlę, sumažiname kaitrą iki visai mažos ir nuolatos maišome, kol gausim vientisą riebokos grietinės tirštumo masę.
- Dedame špinatus, garstyčias, ciberžolę, pagal skonį pasūdome ir pagardinam pipirais. Vis pamaišydami kaitinam porą minučių, kol susileis špinatai.
- Tuomet beriam smulkiai kapotus krapus, čiobrelių lapelius, smulkiai tarkuotą citrinos žievlę. Įmaišom, pakaitinam dar minutę ir nukeliame nuo kaitros. Gautą masę tolygiai paskirstome ant žuvies.
- Atšildytą tešlos lakštą dedame ant kepimo formos viršaus taip, kad kepurė uždengtų viršų ir po 1-2 cm formos kraštų (jei reikia, lakštą pakočiojame, kad atitiktų formos matmenis).
- Tešlą aptepame kiaušinio plakiniu ir šauname kepti dar 25-30 minučių, kol tešla taps gražiai auksinė. Leidžiame pyragui 5-10 min. prailsėti ir ragaujame.