Šiųmetės šventės, panašu, bus kitokios negu įprasta – gerokai mažesnėje kompanijoje, be tolimų kelionių ar gausios draugų kompanijos. Tačiau tai anaiptol nereiškia, kad, prisitaikę prie esamų sąlygų, negalime susikurti sau bei namiškiams nors ir nedidukės, bet stebuklingos šventės. Ir, kas žino, gal kai kurios šiemet susikurtos naujos tradicijos taip pasiteisins, kad jų neužmiršime net gyvenimui grįžus į įprastą ritmą?
Štai Kūčios ir Kalėdos daug kam asocijuojasi su neišvengiamu persivalgymu bei per kiekvienas šventes ragaujamais tais pačiais patiekalais, vėliau urmu sandėliuojamais balkone. Vis tik, gal visai nebloga idėja šįkart maisto kiekius šiek tiek pamažinti ir išbandyti kažką naujo bei labai gardaus? Pavyzdžiui, kurią nors iš kelių skirtingų rūšių silkių pataluose išmainyti į kiek egzotiškesnį tuną?
Tinkamai iškeptas tunas, be abejonės, puošia salotas ar pretenduoja tapti neblogu mėsos kepsnio pakaitalu, tačiau man asmeniškai ši liesa žuvis gražiausiai atsiskleidžia valgoma žalia*. Be to, tunas puikiai „draugauja” su visa puokšte įvairiausių ingredientų – vaisiais, daržovėmis, riešutais, žalumynais, rytietiškais produktais. O tai suteikia galimybę kas kartą išgauti vis naujas skonio kombinacijas ir akiai patrauklų vaizdą. Todėl turgelyje radusi gražų šviežio tuno gabaliuką, nusprendžiau iš jo paruošti tris skirtingus šaltus užkandžius. Šie tiks ir šventiniam stalui, ir dienoms, kai kiek ypatingesniu patiekalu pasilepinti norisi nelaukiant jokios progos. Pirmasis iš tuno trijulės – carpaccio su mangais ir čili.
1 porcijai reikės:
- Apie 100 g. šviežio tuno
- Maždaug ¼ prinokusio mango
- ¼ čili pipiro (didinkite ar mažinkite kiekį pagal tai, kiek aštrumo mėgstate)
- Saujos šviežios rukolos
- ¼ didesnio avokado
- 1 v. š. kedrinių pinijų
- ½ v. š. skrudintų sezamų aliejaus
- Keleto šviežios kalendros lapelių
- Skiltelės laimo
- Druskos, pipirų
Gaminame:
- Sausoje keptuvėje apskrudiname kedrines pinijas ir trumpam atidedame.
- Kubeliais pasmulkiname mangą, avokadą supjaustome griežinėliais, pasmulkiname čili.
- Gabalėlį užšaldyto tuno (patogiausia, jei jis bus pailgas ir apskritesnės formos) pjaustome kuo plonesniais griežinėliais ir šiais išklojame lėkštę. Šiam darbui naudojame kuo aštresnį peilį.
- Ant tuno beriame rukolą, smulkintą mango, avokadą ir čili, barstome skrudintomis kedrinėmis pinijomis. Pašlakstome skrudintų sezamų aliejumi, pagardiname druska bei pipirais, užberiame šiek tiek šviežios kalendros. Patiekiame su skiltele laimo ir, jei norime sotesnio užkandžio, pora riekelių skrudintos šviesios duonos.
*Prieš vartojant žalią tuną, dėl saugumo geriausia jį kuriam laikui užšaldyti ir atšildyti tik prieš gaminant.