Nežinau, kaip jums, bet bent jau man šiuo metų laikotarpiu pasitaiko daugokai dienų, kai norisi kokio nors comfort food – naminio, gardaus, nelabai lieso, bet sielą puikiai šildančio maisto. Šalti orai, trumpos dienos, o dar ir dabartinis priverstinis sėdėjimas namuose taip ir gundo įsitaisyti ant sofos, susisupti į šiltą pledą, o rankose laikyti lėkštę ko nors karšto bei paguodžiančio. O kas tam tiks geriau, jei ne makaronai, skęstantys šilkiniame padaže ir garuojantys žolelių bei grybų aromate?

Spagečiai su grietininiu pievagrybių padažu man yra vienas patiekalų, labiausiai primenančių vaikystę – tokius dažnai gamindavo mano mama. Tad kai vieną vakarą norėjosi pasigaminti kažko pakeliančio nuotaiką, gimė ši vieno puodo pasta – tagliatelle makaronai, pagardinti kvapniais pievagrybiais ir jautiena. Rezultatas puikus ir pasiekiamas lengvai – su visai nedaug pjaustymo ir be krūvos keptuvių bei puodų plovimo. Belieka tik sumesti viską puodan ir rinktis gerą filmą vakarui! 

4 porcijoms reikės:

  • Apie 750 ml. sultinio
  • Apie 250 g. tagliatelle makaronų 
  • 300 g. jautienos faršo 
  • 300 g. pievagrybių
  • 1 didelio svogūno 
  • 2 česnako skiltelių
  • 3-4 v. š. alyvuogių aliejaus kepimui 
  • 1 a. š. džiovinto čiobrelio
  • ½ a. š džiovinto baziliko
  • ½ a. š. džiovintų petražolių
  • Apie 200 g. grietinės (bent 30 proc. riebumo)
  • Druskos, pipirų

Gaminame:

  1. Viename puode, tinkančiame ir kepti, ir virti, įkaitiname apie pusantro – du  valgomuosius šaukštus alyvuogių aliejaus. Ant aukštesnės nei vidutinė ugnies apkepame jautienos faršą, mentele vis paskaldydami jį į smulkesnius gabalėlius. Po kelių minučių sudedame ir smulkiai kapotą česnaką, įberiame čiobrelio, druskos, pipirų. Jei reikia, šiek tiek primažiname ugnį – svarbu, kad česnakas nesudegtų. Pakepiname mėsą dar keletą minučių – nereikia smarkiai apskrudinti, tiesiog, sulaukiame, kad faršas pasidalintų į mažesnius trupinėlius. Mėsą atidedame į lėkštę ir paliekame šiek tiek pailsėti.
  2. Į tą pačią keptuvę supilame dar pusantro šaukšto aliejaus, jam įkaitus beriame smulkiai kapotą svogūną, pakepiname keletą minučių, kol įgauna lengvą auksinį atspalvį. Sudedame plonai pjaustytus pievagrybius ir vis pamaišydami kepame, kol grybai sukrenta, sumažėja jų masė ir ima skrusti. Tai turėtų užtrukti apie 5-7 minutes.
  3. Atgal įpuodą sugrąžiname mėsą. Viską išmaišome, pridedame druskos, pipirų, baziliko ir petražolių, viską išmaišome, dar kokią minutę – dvi pakepiname. Supilame sultinį, jungiame pačią didžiausią kaitrą. Kai tik užverda sultinys, sudedam tagliatelle makaronų lizdelius, pasistengdami, kad skystis kiek įmanoma juos apsemtų. Pamažiname ugnį iki vidutinės-žemesnės, uždengiame dangčiu ir verdame tiek, kiek parašyta ant makaronų pakuotės. Neperverdame.
  4. Atidengiame, dedame du šimtus gramų grietinės, viską išmaišome ir pakaitiname dar apie pusę minutės, kad sultinys ir grietinė susilietų į vientisą, kremišką padažą. Paragaujame, ar netrūksta prieskonių. Valgome su smulkiai tarkuotu Parmigiano Reggiano, Grana Padano ar kitu panašiu kietuoju sūriu (tiks ir lietuviškasis „Džiugas”) arba be jokių priedų. 
Fotografas: Dominykas Liberis

Palikite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.