Neseniai paskaičiavau, jog mano sąsiuvinis, kuriame įdomius receptus rašyti pradėjau dar mokyklos laikais, kartu su manimi pakeitė penkias gyvenamąsias vietas. Kuriam laikui apie jį net užmiršusi buvau, o paskui atradau ir labai apsidžiaugiau, kad nepasimetė kurį kartą besikraustant. Būtent iš jo ir šis šaunus šokoladinių braunių receptas.
Dėl to, koks turi būti šis desertas, valgytojų nuomonės dažnai išsiskiria į dvi kryptis. Vieniems patinka itin tąsūs ir lipnūs brauniai, o kitiems – labiau primenantys šokoladinį pyragą. Teisybės dėlei, prisipažinsiu, apskritai ne itin mėgstu maisto, stipriai limpančio prie dantų (pavyzdžiui, guminukais manęs nelabai sugundysi 😀 ), tad priklausau antrajai kategorijai. Todėl į šių braunių tešlą tirpinto šokolado nepilu, o beriu jį smulkiai sukapotą – taip atsiranda smagus tekstūrų kontrastas. Braunis iškepa tikrai drėgnas ir labai šokoladinis. Idealus priedas prie puoduko kavos ar arbatos.
12 braunių reikės:
- 160 g. miltų
- 50 g. kakavos
- ½ a. š. druskos
- ½ a. š. kepimo miltelių
- 110 g. rudojo cukraus
- 100 g. balto cukraus
- 150 g. juodojo šokolado (sukapoto smulkiais gabalėliais)
- 1 a. š. vanilės ekstrakto
- 160 ml. neutralaus skonio aliejaus (naudojau rapsų)
- 3 kiaušinių
Gaminame:
- Orkaitę įkaitiname iki 170 laipsnių. Sumaišome sausus produktus, tuomet į juos supilame aliejų, vanilę, įmušame kiaušinius ir išmaišome iki vientisos masės. Suberiame šokolado gabalėlius ir dar kartą išmaišome.
- Stačiakampę kepimo formą (naudojau 20 x 30 cm.) išklojame kepimo popieriumi, supilame į ją tešlą. Beje, kad įtiestas popierius nestovėtų piestu, patogiausia prieš klojant jį sudrėkinti vandeniu ir šiek tiek sumaigyti.
- Šauname formą į įkaitintą orkaitę ir kepame braunius apie 25 minutes. Brauniai – desertas, kurio geriau iki galo neiškepti negu perkepti, tad nelaikome kaitroje per ilgai. Iškepusiems leidžiame atvėsti, o tuomet pjaustome stačiakampiais gabalėliais ir mėgaujamės.