Prisipažinsiu, su pusryčiais turiu labai jau savotišką santykį. Vis bandau juos prisivilioti į savo kasdienę rutiną, bet darbo dienomis iš ryto paprastai apsiriboju dideliu puodeliu kavos su ryžių pienu, o rimčiau užkandu jau gerokai popiet. Tačiau tingūs savaitgalio rytai (jei kokią 11-12 valandą dar galima vadinti rytu) – visai kitas dalykas. Tomis retomis progomis, kai nereikia niekur skubėti ir galima neišlindus iš pižamos ramiai improvizuoti virtuvėje, labai smagu nudžiuginti save ir namiškius. Turbūt jau kokį dešimtmetį būtent ši plakta kiaušinienė (scrambled eggs) yra mano labiausiai „firminis” pusryčių patiekalas. Mėgstu jos atnešti į lovą draugui ar vaišinti šeimą bei bičiulius išvykų į sodybą metu.
Beje, tobuląją plaktą kiaušinienę atradau anaiptol ne iš pirmo karto. Tiesą sakant, pirmieji bandymai baigdavosi tai sausais, tai nekokios išvaizdos, tai prėskokais kiaušiniais. O paskui radau garsiojo Gordon Ramsay receptą. Jo esmė – pirmiausia į nedidelį puodą įmušti kiaušinius, įdėti truputį sviesto (bet neplakti!) ir tik tada, uždėjus ant kaitlentės su nemaža kaitra, imti maišyti. Kita auksinė taisyklė geram scramble‘ui – neperkepti. Pakanka sulaukti, kad kiaušiniai nebebūtų skysti, ir galima dėti lėkštėn. Šios plaktos kiaušinienės žavesys – itin švelnus, tačiau turtingas skonis bei tobulai drėgna, kreminė tekstūra. Be to, šis patiekalas – labai universali pusryčių bazė. Jis dera tiek su juoda rugine ar skrudinta balta duona (arba kruasanu), idealiai draugauja su lašiša, tačiau nebijo ir ryškesnių skonių, tokių kaip kepinta šoninė. Kuomet laiko sukiotis virtuvėje turiu daugiau, į pusryčius mėgstu įtraukti ir daržovių. Tuomet plaktą kiaušinienę derinu su orkaitėje keptais pomidorais, teriyaki grybukais ir paprikomis ar avokadų salotomis. Žodžiu, visiška fantazijos laisvė ☺
Beje, nors G. Ramsay savąjį scramble‘ą gamina mažame puode, mano praktika parodė, kad reikalo nepagadina ir nesvylanti keptuvė aukštais kraštais. Ypač tada, kai turimi puodai – plonadugniai bei greitai svylantys, o puodo šveitimas užtrunka ilgiau negu gamybos ir valgymo procesas kartu sudėjus ☺ Gaminant Gordono inspiruotą plaktą kiaušinienę ir kitur šiek tiek nukrypstu nuo originalios jo metodikos. Pavyzdžiui, G. Ramsay pataria begaminant net keturis – penkis kartus nuimti ir vėl uždėti maišomą puodą ant ugnies. Aš tiek nežaidžiu – paprastai pakanka ir dviejų tokių „pravėsinimų”.
2 plaktos kiaušinienės porcijoms reikės:
- 5 didelių (geriausiai kaimiškų) kiaušinių
- Apie 75 g. sviesto
- 1 v. š. riebesnės grietinės
- Druskos, pipirų
- 1 v.š. smulkintų šviežių mėgstamų žalumynų (nebūtina)
Gaminame:
- Į dubenį įmušame kiaušinius. Sviestą pasmulkiname nedideliais gabalėliais, beriame į kiaušinius. Dar nemaišome.
- Pilame kiaušinius su sviestu į nesvylančią keptuvę aukštesniais kraštais ir tik tadajungiame gerai kaitrią ugnį. Mano kaitlentė turi 9 kaitros lygmenius ir aš šį patiekalą gaminti pradedu nuo 8 lygmens, o vėliau, jei kiaušiniai traukiasi itin greitai, sumažinu iki 7.
- Keptuvei pradėjus kaisti, kiaušinius nuolatos maišome pagramdydami jau sutirštėjusius nuo dugno bei keptuvės kraštų. Patogiausia tą daryti su silikonine mentele.
- Kuomet kiaušiniai ima po truputį įgauti formą, nuimame keptuvę nuo ugnies ir toliau maišome. Leidžiame patiekalui taip pailsėti apie 20 – 30 sek. ir dedame atgal ant ugnies. Nenustojame maišyti. Kiaušiniams vėl pradėjus tirštėti, pastarąjį veiksmą pakartojame dar kartą.
- Vos tik kiaušinienė pakankamai sutirštėja (maždaug iki grūdėtos varškės ar riebaus jogurto tekstūros), iškart nuimame puodą nuo ugnies. Įdedame šaukštą grietinės, išmaišome. Tik tuomet pagardiname šviežiai maltais pipirais ir druska.
- Kiaušinienę pabarstome šviežiais žalumynais (nebūtina) ir iškart patiekiame su norimais pagardais bei mėgstama duona.