Skip to content

Aromatinga tailandietiška sriuba su kokosų pienu ir kalakutiena (Tom Kha)

pasaulio_virtuves_1_virtuven.lt

Jei kokiomis nors aplinkybėmis man tektų rinktis, kurios vienintelės šalies virtuvės patiekalais maitintis turėsiu iki savo dienų galo, labai gali būti, jog pasirinkčiau Tailandą. Tailandietiški patiekalai kvapnūs, kupini skonio, šiek tiek aštroki ir neapsunkinantys skrandžio – vien geri dalykai, ar ne? O štai Tom Kha – viena garsiausių tajų sriubų. Joje aitriųjų pipirų ugnelė susijungia su kokoso švelnumu, o ypatingą rytietišką aromatą sukuria laimas, citrinžolė, galangalo šaknis bei kalendra.

Pačią pačiausią Tom Kha savo gyvenime valgiau pernai žiemą labai gražioje Puketo salos įlankoje. Su didele lietuvių-tajų kompanija šiltą sausio vakarą paplūdimyje gurkšnojome kas vietinį alų, kas (beje, labai neblogą ir juokingai pigų) tailandietišką viskį, o mūsų bičiulės Mewmew (taip, tariasi „miau miau” ir tai yra mieliausias vardas, kokį kada nors girdėjau ☺) draugės virė šią sriubą tiesiog puode virš lauželio.

Gaila, jog nepaisant globalizacijos, Lietuvoje vis dar labai sunku rasti kai kurių ingredientų, reikalingų originaliam šios sriubos receptui. Pavyzdžiui, bent man asmeniškai dar niekur neteko užtikti pagrindinio Tom Kha akcento – galangalo (imbiero giminaičio) šaknies arba džiovintų laimo lapų. Beje, jei kur nors šių gėrių rasite, labai prašau, pasidalinkite informacija ir su manimi ☺ O kol jų neradau, gamindama Tom Kha namuose šiek tiek sukčiauju – naudoju pirktinę Tom Kha pastą, kurios sudėtyje esama visų reikalingų prieskonių, bent dalinai atkuriančių autentišką aromatą. Be to, kartą pabandžiusi vištieną pakeisti kalakutienos krūtinėle, dabar šią sriubą gaminu tik su ja. Tačiau net ir nemažai nukrypus nuo originalios Tom Kha receptūros, man ši sriubelė – vienas patiekalų, šiomis dienomis padedančių bent mintimis teleportuotis į kraštus, kur žiemos vakarais galima basomis braidžioti po įkaitusį smėlį ir stebėti palengva vandenyne nerūpestingai ištirpstančią saulę.

4 porcijoms reikės:

  • 1 ½ litro vištienos sultinio
  • 400 – 450 g. kalakutienos krūtinėlės
  • Skardinės (400 ml.) pilno riebumo kokosų pieno
  • 1 nedidelio svogūno arba 2-3 šalotinių svogūnų
  • Pakuotės (50 g.) Tom Kha pastos
  • 1 a.š. rudojo cukraus
  • Apie 30 g. džiovintų shiitake grybų (iš bėdos galima keisti pora saujų šviežių pievagrybių)
  • ½ – 1 raudoniojo aitriojo pipiro (chili)
  • 1 v.š. žuvies padažo (fish sauce)
  • Maždaug ketvirčio žaliosios citrinos sulčių
  • Imbiero šaknies (apie 5 cm. ilgio gabalėlio)
  • 100 g. stiklinių makaronų (glass noodles)
  • Geros saujos šviežios kalendros lapelių
  • 1 šviežio laimo, 1 chili pipiro (nebūtina) ir saujelės šviežios kalendros lapelių patiekimui

Gaminame:

  1. Jei naudosime džiovintus shiitake grybus, prieš pradėdami gaminti sriubą juos valandai pamerkiame į vandenį, o paskui apie 10 min apverdame atskirame puode ir atidedame. Jei gaminsime su pievagrybiais, juos supjaustome į 4-6 dalis (priklausomai nuo grybo dydžio) ir dedame į puodą kartu su kalakutiena ketvirtame žingsnyje.
  2. Užverdame sultinį, supilame kokosų pieną, Tom Kha pastą, išmaišome ir verdame ant nedidelės ugnies apie 10 minučių, kol sriubos bazė taps kreminės konsistencijos.
  3. Iš aitriojo pipiro išimame sėklytes, smulkiai sukapojame ir metame į sultinį. Imbiero šaknies žievę nuskutame, patį imbierą pasmulkiname į keletą gabalėlių ir taip pat dedame į puodą.
  4. Svogūnus supjaustome nemažomis juostelėmis, apvirtus shiitake grybus supjaustome perpus, o kalakutieną – plonytėmis juostelėmis. Viską dedame į verdantį sultinį. Verdame 5-7 minutes.
  5. Beriame šaukštelį rudojo cukraus, įspaudžiame truputį laimo sulčių, šliūkštelime žuvies padažo. Paragaujame, ar nieko netrūksta.
  6. Dedame stiklinius makaronus, smulkintą kalendrą, primažiname ugnį iki nedidelės ir paverdame dar keletą minučių, kol makaronai bus išvirę.
  7. Patiekiame su žiupsneliu šviežios kalendros, skiltele laimo ir, jei mėgstate aštriau, šiek tiek kapoto aitriojo pipiro.
pasaulio_virtuves_2_virtuven.lt
Fotografas: Dominykas Liberis

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.