Jeigu rudeniui reikėtų išrinkti daržovę ambasadorę, kaip manote, kas laimėtų? Aš balsuočiau už moliūgą! Bent jau man ši labai universalaus panaudojimo daržovė – ne tik Helovino, bet ir kvapnių pyragų, šildančių sriubų bei rudeninio namų jaukumo simbolis 🍁.
O čia – vienas skaniausių (ir paprasčiausių) dalykų, ką galima pagaminti iš moliūgo. Smagiai aštroka, kariu kvepianti kreminė sriuba, tobulai tinkanti žvarbokiems vakarams. Labai skani ir viena, o keptos krevetės, truputis kreminio sūrio bei kepintų sėklų susidraugauja į apskritai kosmiškai gerą derinį. Žodžiu, visiškas rudens MUST!
4 porcijoms reikės:
- 0,8 – 1 kg. (maždaug pusės nediduko) moliūgo
- 2 bulvių
- 2 v. š. sviesto
- 1 svogūno
- ½ a. š. aitriųjų paprikų dribsnių (chilli flakes)
- 2 ½ a. š. kario miltelių
- ½ – ¾ l. daržovių sultino
Krevetėms:
- 12 – 16 didelių lukštentų krevečių
- 2-3 v. š. alyvuogių aliejaus
- Druskos, pipirų
Saujos mėgstamo sėklų mišinio (pakepinto), kreminio „Philadelphia” sūrio patiekti
Gaminame:
- Pašaliname moliūgo sėklas ir žievę. Supjaustome minkštimą nedideliais gabalėliais. Svogūną bei bulves sukapojame nedideliais kubeliais.
- Didelėje keptuvėje ant vidutinės kaitros išlydome sviestą, suberiame aitriųjų pipirų dribsnius ir pakepiname keliasdešimt sekundžių. Tuomet sudedame svogūną, pakepiname vis pamaišydami dar apie 5 min., kol suminkštės. Suberiame bulves, moliūgą, beriame kario miltelius, ir viską gerai išmaišome. Pakepiname dar porą minučių, kol pasklis kario aromatas.
- Užpilame daržoves ½ l. sultinio, uždengiame ir ant nedidelės kaitros troškiname, kol daržovės visiškai suminkštės (apie 20 min.).
- Perpilame keptuvės turinį į blenderį ir sutriname iki vientisos masės. Jei kartais konsistencija tirštoka, įpilame papildomai šiek tiek sultinio, kol gausime norimą skystumą.
- Keptuvėje įkaitiname aliejų, sudedame krevetes, pabarstome druska ir pipirais. Kepame iš kiekvienos pusės po maždaug pusantros minutės, kol taps rausvos.
- Sriubą patiekiame su saujele kepintų sėklų, trupučiu kreminio sūrio bei karštomis krevetėmis.