Nors Kūčios ir Kalėdos paprastai yra apie tradicijas, labai mėgstu improvizuodama atrasti balansą tarp gerai pažįstamos klasikos bei originalesnio patiekimo būdo.
Būtent taip atsirado šis vieno kąsnio užkandukų receptas, skoniu primenantis tradicinę silkę su baravykais, tik atrodantis gerokai estetiškiau bei įdomiau. Ir, svarbiausia, šiam receptui naudoju „Matjes” silkę iš fishwish.eu, kuri, lyginant su įprasta, yra kur kas malonesnės tekstūros, švelnaus skonio ir visiškai tobulo, neperspausto, sūrumo.
Beje, visą gruodžio mėnesį apsipirkdami fishwish.eu elektroninėje parduotuvėje už 80 eurų 1 pakuotę šios nuostabios silkės gausite dovanų, o pirkdami už 100 eurų – net 2 pakuotes. Taip kad žinote, kur verta dairytis žuvies šventėms 😊.
12 vnt. reikės:
Kukurūzų paplotėliui:
- ½ puod. greitai paruošiamos polentos kruopų
- 2 puod. daržovių sultinio
- 1 v. š. alyvuogių aliejaus
Baravykų sluoksniui:
- 50 g. džiovintų baravykų (išmirkytų ir apvirtų)
- 1 svogūno
- 1 v. š. aliejaus
- Druskos, pipirų
- Apie 200 g. „Matjes” silkės
- Saujos rukolos
- Pipirų
- ½ v. š. balzaminio acto kremo
Gaminame:
1. Keptuvėje ant vidutinės kaitros įkaitiname aliejų ir jame pakepiname smulkintą svogūną. Jam suminkštėjus dedame smulkintus grybus, pagardiname pipirais, druska ir vis pamaišydami kepame apie 10 min. Iškepusius paliekame atvėsti.
2. Į verdantį sultinį palengva, iškart įmaišydami, suberiame kruopas, pamaišome dar apie minutę, kol visas skystis susigers į kruopas.
3. Tolygiai paskirstome masę kepimo popieriumi įtiestoje formoje, šiek tiek paslegiame, pridengiame ir paliekame pusvalandžiui susigulėti.
4. Tuomet supjaustome vienodo dydžio kvadratėliais. Šiuos perkeliame ant kepimo popieriumi ištiestos skardos, plonu sluoksniu patepame aliejumi ir šauname kepti į 190 laipsnių kaitrumo orkaitę (su vėjelio funkcija) maždaug 20 min, kol kiek paskrus. Iškepusiems leidžiame atvėsti.
5. „Matjes” silkę supjaustome nedidelėmis juostelėmis.
6. Sluoksniuojame užkandukus: ant paplotėlio dedame rukolos, tuomet po maždaug kupiną valgomąjį šaukštą grybų masės, galiausiai keletą juostelių silkės. Pabarstome pipirais, pašlakstome balzamiko kremu ir viskas, galime ragauti!