Vasara neatskiriama nuo šviesių vakarų, pokalbių iki vėlumos, valgymo gamtoje bei draugų kompanijų. Tai pats geriausias laikas jaukiems piknikams ant žolės ar samanų bei įsimintiniausiems vakarėliams. Ir, kad ir kaip šiltuoju metų laiku norisi kiekvieną akimirką „išragauti iki dugno”, vis vien malonu, kai brangiausius žmones gali pavaišinti ne pirktiniais, o savo rankomis gamintais gardumynais.
Kai oras už lango nevilioja ilgas valandas stoviniuoti prie puodų, labai mėgstu tokius receptus, kur puikus rezultatas pasiekiamas greitai, be didelio vargo ir panaudojant vos kelis gerai pažįstamus ingredientus. Tik, aišku, tokiais atvejais tie ingredientai turi būti itin aukštos kokybės. Kas jau kas, bet „Kauno grūdų” produkcija nuo seno gali pasigirti savo kokybe. O štai „EKSTRA” miltai – visiškas mano favoritas, kai prireikia „baltų”, kvietinių miltų. Nuoširdžiai sakau, nepamenu, kada būčiau pirkusi kito gamintojo analogą. O ir ne veltui. Su „Kauno grūdų” „EKSTRA” aukščiausios rūšies miltais dirbti labai lengva. Pavyzdžiui, jie nesušoka į erzinančius gumulėlius, tešla gaminant nelimpa prie rankų ir, apskritai, jie tobulai tinka tiek trapiems kepiniams, tiek biskvitams ar pyragams.
O grįžtant prie namuose gamintų skanėstų vakarėliams ar piknikams, didžiausia mano pastarojo meto meilė – šie žavūs pikantiški sausainėliai su parmezano sūriu bei žolelėmis. Visi, kas ragavo, gyrė ir prašė pakartoti. Ir ne veltui – šis trapios sviestinės tešlos, gardaus sūrio, kvapnių rozmarinų bei čiobrelių combo tiesiog tobulai tinka prie taurės ar bokalo mėgstamo gėrimo. O dar ir atrodo taip, kad stalo nuotraukos iškart tampa instagramiškesnės.
12 sausainėlių reikės:
- 100 g. „Kauno grūdų” miltų „EKSTRA”
- 80 g. smulkiai tarkuoto parmezano sūrio
- 75 g. šalto sviesto, pjaustyto kubeliais
- Žiupsnio druskos ir pipirų
- ½ a. š. rozmarino
- + 1 kiaušinio plakinio ir ½ – 1 v. š. šviežio čiobrelio papuošti
Gaminame:
- Kepimo skardą išklojame kepimo popieriumi, orkaitę įkaitiname iki 180 laipsnių.
- Dubenyje sumaišome visus sausus ingredientus. Pridedame sviestą ir rankomis viską išminkome iki vientisos masės.
- Suformuojame 12 apvalių plokščių sausainėlių. Man patogiausia iš tešlos padaryti dešrą, ją apie 20 min. palaikyti šaldytuve, o tuomet peiliu supjaustyti vienodomis riekelėmis, ir, jei reikia, papildomai paformuoti rankomis.
- Sausainius dėliojame ant kepimo skardos. Aptepame kiaušinio plakiniu, pabarstome čiobreliu ir kepame apie 14 min. – kol taps gražiai auksiniai.
- Valgome iškart ar laikome sandariame indelyje šaldytuve.
Receptas sukurtas bendradarbiaujant su „Kauno grūdais”