Kalbant apie laikus, kai kelionės dar buvo savaime suprantama gyvenimo dalis… Ar ir jums pasitaikydavo kitoje šalyje taip įsimylėti kokį nacionalinį patiekalą, jog grįžus pirmas dalykas po lagamino išsikrovimo būtų bandymas ragautą skonį atkartoti? Man prieš keletą metų taip nutiko su tailandietiškomis jūros gėrybių salotomis.

Tailande šios salotos, kurias savo meniu turi bene kiekvienas restoranėlis, paprastai patiekiamos su ką tik iš vandenyno ištrauktomis krevetėmis bei kalmarais. Tačiau, kadangi pastarųjų (geros kokybės ir nesupjaustytų žiedeliais) Lietuvoje sunkoka rasti, dažniausiai jas gaminu tiesiog su didelėmis tigrinėmis krevetėmis.

Vis dėlto, būtent TĄ skonį šiame patiekale sukuria teisingas padažas. Su juo ir eksperimentavau ilgiausiai, kol pavyko išgauti reikalingas saldumo, rūgštumo bei aštrumo proporcijas. Tad dabar labai noriu pasidalinti juo su pasauliu 🙂

2 didelėms porcijoms reikės:

  • 100 g. „stiklinių” pupelių vermišelių
  • 10 – 12 tigrinių krevečių (nevirtų, atšildytų)
  • 2 trumpavaisių agurkų
  • 1 morkos
  • Saujos žemės riešutų
  • Saujos šviežių mėtų lapelių

Padažui:

  • 7 kupinų a. š. rudojo cukraus
  • 3 skiltelių česnako
  • 1-2 tailandietiškų čili pipirų (Thai red chilli peppers) arba maždaug 1 a. š. čili dribsnių (chilli flakes)
  • 1 laimo sulčių
  • 6 a. š. žuvies padažo (fish sauce)

Gaminame:

  1. Pirmiausia pasigaminame padažą. Čili pipirus ir česnakus smulkiai sukapojame, o tuomet indelyje gerai patriname su cukrumi. Pilame laimo sultis, žuvies padažą, maišome, kol ištirps cukrus. Paragaujame, ir, jei reikia, pakoreguojame skonį.
  2. Sausoje keptuvėje keletą minučių paskrudiname riešutus, atvėsiname ir tuomet pasmulkiname peiliu.
  3. Mėtų lapelius taip pat pasmulkiname, o agurkus ir morkas supjaustome plonomis juostelėmis.
  4. Užverdame du nedidelius puodus su pasūdytu vandeniu. Į vieną dedame stiklinius makaronus, išjungiame kaitrą, uždengiame ir palaikome apie 5 min., kol suminkštės. Tuomet nusunkiame, ir leidžiame atvėsti. Makaronus galime surinkti į krūvą, dėti ant pjaustymo lentelės ir peiliu perpjauti į keletą dalių – bus patogiau valgyti.
  5. Į kitą puodą dedame krevetes, paverdame apie 3 min., kol taps nepermatomos ir rausvos. Ištraukiame.
  6. Sumaišome makaronus su agurkais ir morkomis, ant viršaus dedame krevetes, gausiai sulaistome padažu, pabarstome mėtomis bei skrudintais žemės riešutais.
Fotografas: Dominykas Liberis

Palikite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.