Skip to content

Lašiša sluoksniuotoje tešloje

Šį patiekalą esu pamėgusi jau taip seniai, kad net pamenu, kaip nešdavausi jį į draugų pasisėdėjimus dar mokyklos laikais 🙂 Nuo tų dienų šitaip ruošta lašiša mano virtuvėje labai prilipo. Iki šiol ruošiu ją tada, kai norisi įspūdingos ir labai gardžios, bet visiškai paprastai bei greitai paruošiamos vakarienės.

Nors ir pati žuvis trapioje tešloje puikaus skonio, iki gero restorano lygio patiekalą pakylėja citrininis špinatų padažas. Jis, beje, tinka ne tik prie lašišos, bet ir daugybės kitų žuvų.

2 porcijoms reikės:

  • Apie 300 g. gabalėlio lašišos filė be odos
  • Didelio lakšto* (250 g.) šaldytos bemielės sluoksniuotos tešlos
  • 2 a. š. džiovinto baziliko
  • 1 a. š. alyvuogių aliejaus
  • 1-2 a. š. citrinos sulčių
  • Druskos
  • Pipirų
  • 1 kiaušinio

Padažui:

  • Trupučio alyvuogių aliejaus
  • Mėlynojo svogūno
  • 150 ml. grietinėlės
  • Apie 1/3 citrinos žievelės (smulkiai sutarkuotos)
  • 100 g. šaldytų špinatų (atšildytų)
  • 1 – 1 ½ a. š. ciberžolės
  • Druskos

* Galima naudoti ir mažesnius lakštus. Tuomet lašišos gabalėlį reikėtų padalinti perpus ir kiekvienam valgytojui kepti po atskirą „pyragėlį”

Gaminame:

  1. Tešlos lakštą atitirpiname. Orkaitę įkaitiname iki 175 laipsnių. Lašišą įtriname aliejumi, prieskoniais ir citrinos sultimis. Lašišos gabalėlį dedame tešlos lakšto viršuje (palikdami poros cm. tešlos kraštelį), tuomet lenkiame lakštą perpus, taip užklodami žuvį likusia tešla. Gerai užspaudžiame kraštus. Turėtų pavykti stačiakampio formos „vokelis”.
  2. Perkeliame jį ant kepimo popieriumi paklotos kepimo skardos. Dėl grožio galime aštriu peiliu vokelio viršų negiliai įpjauti įstrižomis linijomis, taip gaudami rombų raštą.
  3. Kiaušinį išplakame ir plakiniu gerai aptepame kepinio viršų. Šauname jį į orkaitę ir kepame apie 35 min. Tešla turi pakilti ir tapti rusvai auksinės spalvos.
  4. Per tą laiką pasigaminame padažą. Keptuvėje (ant vidutinio stiprumo kaitros) įkaitiname truputį aliejaus. Svogūną supjaustome smulkiais kubeliais ir beriame į keptuvę. Pakepiname keletą minučių, kol svogūnas šiek tiek suminkštės, tuomet suberiame špinatus. Dar apie 3-4 min. pakepiname. Supilame grietinėlę ir keletą minučių pakaitiname, kol padažas sutirštės. Tuomet suberiame ciberžolę, išmaišome ir pagal skonį pasūdome.
  5. Iškepusį lašišos tešloje kepsnį supjaustome porcijomis, dosniai apliejame padažu (ar jo padedame šalia) ir iškart patiekiame.
Fotografas: Dominykas Liberis

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.