Gabalėlis gero sūrio pyrago – vienas mėgstamiausių mano desertų. Be to, tai saldumynas, su kuriuo neprašausi paruošęs jį bet kokia proga. Net jei ta proga – ne kokia reikšminga šventė, o tiesiog savaitgalis, kai norisi pasilepinti 🙂

Labai mėgstu visišką cheesecake‘ų klasiką t.y. paprasčiausią sausainių pagrindo bei kreminio sūrio tandemą, tačiau, pasitaiko, jog eksperimentai, įtraukiant kitų skonių, labai pasiteisina. Taip nutiko ir šįkart, kai sūrio pyrage susidraugavo pistacijos bei avietės. Pastarosios turtingai kreminei pyrago tekstūrai suteikia lengvos rūgštelės ir gaivumo, o dar tos spalvos! Pistacijų švelniai žalsva ir aviečių ryškiai rožinė taip smagiai žiūrisi tarpusavyje, kad bemat pajunti artėjantį pavasarį.

Reikės:

  • 200 g. sausainių (naudoju klasikinius „Selgos”)
  • 120 g. sviesto
  • 660 g. kreminio „Philadephia” sūrio
  • 250 ml. riebios grietinės
  • 200 g. cukraus + 1 v. š. cukraus pagrindui
  • 1 a. š. vanilės ekstrakto
  • 3 kiaušinių
  • ½ a. š. druskos
  • 3 v. š. pistacijų sviesto/kremo (jo sudėtyje turi būti vien trintos pistacijos, visokie saldūs užtepai šiam pyragui netinka)

Padažui:

  • 200 g. šviežių ar šaldytų aviečių (jei naudojamos šaldytos avietės, jas reiktų atšildyti ir neišpilti susidariusio skysčio)
  • 75 ml. vandens
  • 1 ½ v. š. kukurūzų krakmolo
  • 2 v. š. cukraus
  • ½ a. š. tarkuotos žaliosios citrinos žievelės (nebūtina)

Didelės saujos (nesūdytų) pistacijų branduolių pyragui pabarstyti (nebūtina)

Gaminame:

  1. Pasiruošiame pyrago pagrindą. Sviestą ištirpiname mikrobangų krosnelėje ar virš garų vonelės. Sausainius sutriname iki smėlio konsistencijos, sumaišome su sviestu bei 1 v. š. cukraus. Kepimo formos dugną (geriausiai tiks 24 cm. skersmens, nusegamais kraštais) ištiesiame kepimo popieriumi ir sausainių masę tolygiai paskirstome bei gerai prispaudžiame prie formos dugno.
  2. Ruošiame kremą. Kreminį sūrį išplakame su cukrumi, tuomet įmušame kiaušinius, išmaišome. Grietinę sumaišome su pistacijų kremu, supilame į likusią masę ir išplakame viską iki vientisos masės. Galiausiai supilame vanilę, įberiame druską, dar kartelį lengvai išmaišome. Ruošiant sūrio pyragą, svarbu įdaro neperplakti, antraip pyragas gali suskilinėti, tad kremą maišome tik kol jis tampa vientisos tekstūros ir neįsijaučiame 🙂
  3. Supilame kremą ant sausainių pagrindo ir dedame kepti į iki 180 laipsnių įkaitintą orkaitę. Groteles su pyragu statome viduriniame orkaitės lygyje, o pačiame apatiniame padedame gilesnę kepimo skardą, pripiltą vandens. To reikia, kad pyragas liktų kreminės tekstūros, drėgnas, nesuskilinėtų. Kepame 45 – 55 min. Iškepusio pyrago viduriukas turi būti dar šiek tiek skystas ir pajudinus pyragą lengvai banguoti, tad neperkepame. Iškepusiam pyragui leidžiame pilnai atvėsti, pabarstome viršų pistacijų branduoliais ir dedame į šaldytuvą sustingti bent 5 valandoms, o geriausiai palaikome pernakt.
  4. Pasiruošiame aviečių padažą. Drungną vandenį supilame į nedidelį puodą, jame išmaišome krakmolą, cukrų bei avietes ir kaičiame žemesnę-vidutinę ugnį. Nuolatos maišome. Vandeniui užvirus, maišant paverdame dar minutę-dvi, kol aviečių padažas sutirštės. Nuimame nuo ugnies. Suberiame žaliosios citrinos žievelę, išmaišome ir leidžiame padažui visiškai atvėsti. Šaukštu ar dviem šio padažo gardiname kiekvieną sūrio pyrago gabalėlį.
Fotografas: Dominykas Liberis

Palikite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.