„Pyragų kepimo laikas” – turbūt tiksliausias pavadinimas dabartiniam niūroko rudens laikotarpiui. Tad jau kurį laiką mielai šildausi prie orkaitės ir vis susigalvoju progą pagaminti nuotaiką praskaidrinančių desertų 🥧. 
O šis šokoladinis gražuolis – labai apgaulingas. Nors yra tobulai drėgnas, stipriai šokoladinis ir nuostabiai gražus, paruošti jį visai paprasta. Tereikia šiek tiek kantrybės, kol desertas keps bei vės, o tada jau belieka kaisti arbatą ir rinktis jaukų filmą 🍵🧦.

Reikės:

  • 220 g. miltų
  • 250 g. smulkesnio cukraus
  • 65 g. kokybiškos tamsios kakavos
  • 1 a. š. kepimo miltelių
  • ½ a. š. druskos
  • 2 a. š. sodos
  • 250 ml. kefyro
  • 150 ml. rapsų aliejaus
  • 2 didelių kambario temperatūros kiaušinių
  • 1 a. š. vanilės ekstrakto
  • 160 ml juodos kavos
  • 70 ml kavos likerio (galima pakeisti tuo pačiu kiekiu juodos kavos ir pareguliuoti cukraus kiekį)

Šokoladiniam ganašui:

  • 225 g. tamsaus šokolado
  • 70 g. sviesto
  • 260 ml grietinėlės (35 proc. riebumo)

Gaminame:

  1. Orkaitę įkaitiname iki 160 laipsnių. 
  2. Visus sausus biskvito ingredientus per sietelį prasijojame į dubenį, sumaišome ir atidedame.
  3. Kitame inde plakikliu išplakame kefyrą, aliejų, kiaušinius bei vanilės ekstraktą, kol visi ingredientai pilnai susimaišys.
  4. Per keletą kartų į gautą masę suberiame sausų ingredientų mišinį. Supilame kavą bei likerį ir vėl išmaišome, kol masė taps vientisa.
  5. Pilame tešlą į norimą kepimo formą. Aš naudojau silikoninę žiedo formos, tad nieko daugiau su ja nedariau, bet jei naudosite metalinę, ją reikėtų ištiesti kepimo popieriumi. Beje, galima tešlą išskirstyti ir po dvi vienodas nedidukes kepimo formas ir tuomet iš gautų biskvitų sluoksniuoti tortuką.
  6. Kepame pyragą. Maniškėje formoje pyrago tešlos aukštis buvo nemažas, tad kepė jis ilgokai – apie 50 minučių. Vis tik, svarbu pyrago neperkepti, kad neišsausėtų, todėl laiką reiktų kontroliuoti turint omenyje savo kepimo formos išmatavimus. Iškepęs pyragas bus iškart, kai įkišus medinį pagaliuką, šis neaplips tešla.
  7. Iškepusį pyragą atvėsiname ir atsargiai išimame iš formos.
  8. Gaminame ganašą. Šokoladą pasmulkiname nedideliais gabalėliais, sudedame į karščiui atsparų dubenį. Grietinėlę mažame puode kaitiname ant neaukštos kaitros, kol ims vos vos burbuliuoti. Nukeliame nuo kaitros ir pusę grietinėlės užpilame ant šokolado. Paliekame apie minutę, tuomet plakame šluotele, kol grietinėlė ir šokoladas susimaišys. Palengva supilame likusią grietinėlę ir toliau plakame, kol gausime vientisą masę. Suberiame pasmulkintą sviestą, vėl išmaišome, kol šis visiškai ištirps. Gautą masę paliekame šiek tiek atvėsti ir sutirštėti.
  9. Pyragą aptepame ganašu, o tuomet paliekame šaltai bent 1-2 valandoms, kad ganašas sustingtų. Prieš patiekdami pyragą, puošiame šviežiomis uogomis ar kitais norimais priedais.
Fotografas: Dominykas Liberis

Palikite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.