Yra patiekalų, nuo pirmo kąsnio kuriančių jausmą „kaip pas mamą”. Vos apie juos pagalvojęs, mintimis nusikeli į nerūpestingą vaikystę, kai tuo valgiu dalindavaisi su tuomet dar keliasdešimt metų jaunesniais tėvais ir seneliais. Man toks paprastas ir jaukus maistas – kepta višta, bulvių košė ir visiškai elementarios salotos, kuriose dominuoja sodraus skonio pomidorai. Tiesa, mūsų šeima nedidukė, tad kepta višta paprastai būdavo šiek tiek proginis patiekalas, kai į pagalbą ją įveikti ateidavo daugiau artimųjų. Pamenu, kaip tokių vakarienių laukdavau ir pati pirma kėsindavausi į gražiai apskrudusią blauzdelę 🙂 O štai kiek vėliau, kai parduotuvėse pasirinkimas vis didėjo, mama atrado kukurūzinius viščiukus, kurie tapo tikrais game changer‘iais 🙂

Lyginant su paprasta višta, šie kur kas mažesni – jei garnyrų nelabai daug, vyrukas ar alkanesnė mergina be vargo įveikia visą viščiuką. Be to, kaip turbūt jau aišku iš pavadinimo, šie paukščiai lesinami kukurūzais, tad jų mėsa gelsvesnė, gražesnės spalvos. Dėl smulkumo šie viščiukai geriau prisigeria marinato skonių ir aromatų, mėsa iškepa tolygiau, taip greitai neišsausėja, būna sultinga ir minkšta. Labai mėgstu į viščiukų vidų prikišti česnako, čili pipirų, citrinos ir gerą saują mėgstamų žolelių. Tai puikus būdas sunaudoti šaldytuvo likučius, o ir paukštiena tampa gerokai aromatingesnė. Be to, kas šiais mažesnių kompanijų laikais aktualu – vienam valgytojui lėkštėn galima dėti visą viščiuką, nevargstant su karpymo žirklėmis ir nejaučiant nuoskaudos, jog kam nors neužteko išsvajotos šlaunelės ar sparnelio 🙂 Beje, šis patiekalas idealiai tinka mums su draugu, nes kiekvienas galime rinktis skirtingą odelės apskrudinimo lygmenį – man patinka vidutinis, o jo višta turi atrodyti kaip pabėgusi iš krematoriumo 😀

O štai violetines bulves prieš gerus metus pamačiau parduotuvėje ir nuo to laiko jomis karts nuo karto pakeičiu įprastąsias. Spalvingoji bulvių rūšis ne tik vizualiai atrodo patraukliau, bet turi kiek mažiau miltingumo ir įdomų riešutinį poskonį, tad prie paukštienos puikiai dera. Bulvių košę kartkartėmis mėgstu paįvairinti ir kitomis daržovėmis, sūriu, žolelėmis, tad šįkart kukurūzinį viščiuką šildo violetinių bulvių košė su salierais ir „Džiugo” sūriu, o pašonėjė – gaivios pomidorų salotos su špinatais.

2 porcijoms reikės:

Viščiukams:

  • 2 mažų kukurūzinių viščiukų (vieno svoris – apie 450 – 500 g.)
  • Vieno čili pipiro
  • Vieno česnako
  • Vienos mažos citrinos
  • Geros saujos šviežios kalendros (kartu su stiebeliais)
  • Maždaug 3 v. š. alyvuogių aliejaus
  • 2 a. š. česnakų granulių
  • 1 a. š. aitriosios rūkytos paprikos
  • 1 a.š. saldžiosios raudonos rūkytos paprikos
  • ½ džiovintos maltos kalendros
  • 1 a.š. kario
  • ½ a. š. ciberžolės
  • Druskos, pipirų

Violetinių bulvių-salierų košei:

  • 6-8 bulvių
  • 3 saliero stiebų
  • 70-100 g. sviesto
  • 2 – 3 v. š. grietinės
  • Šiek tiek pieno
  • Poros saujų tarkuoto „Džiugo” sūrio
  • Trupučio alyvuogių aliejaus

Paprastosioms pomidorų salotoms:

  • 2 pomidorų
  • 1 mažo ar pusės didesnio avokado
  • Šiek tiek baltojo svogūno
  • Didelės saujos špinatų
  • Alyvuogių aliejaus
  • Druskos, pipirų

Gaminame:

  1. Viščiukus nusausiname popieriniu rankšluosčiu, apžiūrime, ar tikrai pašalintos visos plunksnos ir, reikalui esant, jį dar aptvarkome.
  2. Visus sausus prieskonius sumaišome, tuomet į juos maišydami supilame aliejų, kad šis sudrėkintų ir apjungtų visus prieskonius (turi išeiti vientisa tirštoka tyrelė). Tuomet šia prieskonių tyrele tolygiai ir gerai įtriname viščiukų išorę bei vidų.
  3. Česnaką padaliname skiltelėmis ir nulupame, citriną supjaustome neplonomis riekėmis, čili padaliname į 4-6 dalis,kalendros stiebus supjaustome į 2-3 dalis. Kišame į viščiukų vidų. Viščiukus uždengtus paliekame pasimarinuoti bent jau valandai.
  4. Orkaitę (viršutinio-apatinio kaitinimo funkcija) įkaitiname iki 210-220 laipsnių, kepame 10-15 minučių, apverčiame ir kepame dar 10-15 min. Tuomet vėl apverčiame, ugnį primažiname iki 185 laipsnių ir kepame dar 20-25 min. (per šį laiką reiktų kartelį viščiukus apversti). Bevartydami galime vis palaistyti išbėgusiomis sultimis. Galiausiai įjungiame vėjelio funkciją ir iš kiekvienos pusės paskrudiname po 5 – 10 min., kol odelė apskrus ir taps traški.
  5. Kol viščiukai skrunda orkaitėje, pasiruošiame bulvių-salierų košę. Į pasūdytą šaltą vandenį dedame nuskustas, pusiau perpjautas bulves. Nupjaustome salierų galus ir juos metame į puodą pas bulves vandeniui užvirus. Verdame viską tol, kol bulvės pilnai išvirs (įsmeigus šakutę byrės). Tuomet nukošiame vandenį, ugnį sumažiname iki visiškai minimalios ir pargrąžiname puodą ant kaitlentės. Įpjaustome sviestą ir pasidarbuojame grūstuve, kol šis ištirps bulvių ir salierų masėje. Tuomet įmaišome grietinę ir po visai truputį pilame tiek pieno, kol išgausime norimą košės tirštumą. Triname tol, kol nebeliks gumulėlių, galiausiai įmaišome tarkuotą „Džiugą”. Patiekiame košę apšlakstę keliais lašeliais alyvuogių aliejaus. 
  6. Salotoms supjaustome pomidorą ir avokadą, smulkiai sukapojame baltąjį svogūną. Sumaišome su špinatais, pagardiname viską aliejumi, druska, pipirais.
Fotografas: Dominykas Liberis

Palikite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.